Mektić: Do sada na sirijsko-iračkom ratištu boravilo 226 državljana BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da je ukupno do sada na sirijsko-iračkom ratištu boravilo ili još uvijek boravi 226 punoljetnih državljana BiH.

Po njegovim riječima, trenutno se sad na sirijskom ratištu nalazi 115 bosanskohercegovačkih državljana.

– To su operativni i obavještajni podaci sa kojima mi raspolažemo i za svakog ovog pojedinca imamo ime, prezime i imamo određenu vrstu dosijea – kazao je Mektić, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Borislava Bojića o broju osoba iz BiH koje učestvuju na stranim ratištima i broju onih koji su se vratili sa tih ratišta.

Bojić je tražio i podatke o krivičnom gonjenju tih osoba zbog kršenja važećih zakona u BiH koji se odnose na zabranu učešća u ratovima u drugim zemljama.

– Od ovih 115 koji se sada nalaze na sirijskom i iračkom ratištu, 65 je muških punoljetnih državljana BiH i 56 ženskih punoljetnih državljana BiH, odnosno osoba ženskog spola – naveo je ministar Mektić.

Po njegovim riječima, na ovom dijelu ratišta, od ukupnog broja poginulo je 65 državljana BiH, a vratilo se do sada 46.

– U ovaj broja nisu uračunata djeca, jer je jedan broj ovih osoba otišao porodično – muž i žena zajedno sa djecom. Ukupno se, prema našim obavještajnim podacima nalazi 57-oro djece, maloljetnih državljana BiH – kazao je državni ministar sigurnosti.

Iznio je i podatak da od ovih 46 osoba koje su se vratile u BiH, 20 njih je procesuirano u smislu da su donesene sudske presude, da li u prvostepenom postupku ili su već pravosnažne, a protiv 26 osoba je u toku određena vrsta postupka.

– Niti jedna od ovih 46 osoba i ovih 26 koje su još u nekom procesu, nije se vratila, a da nije bila operativno tretirana u smislu da je privođena, obavljen s njom informativni razgovor, izvršeni pretresi stanova, kuća, svih prostorija koje koriste, izuzeta sva oprema koja bi se mogla u toku postupka vještačiti i pomoću koje bi se moglo doći do određenih dokaza – pojasnio je Mektić.

Po njegovim riječima, u toku ove godine samo je jedna ženska osoba, državljanka BiH, otišla u Siriju i to radi sklapanja šerijatskog braka.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.