Mektić: SIPA nije izradila izvještaj da je BiH centar islamskih ekstremista

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas pred novinarima u Sarajevu da ne postoji izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nazvan “Žarište vehabijsko-selefijskog prisustva u BiH” koji bi potvrdio navode Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske.

Referirao se na tekst pod nazivom “Tajne službe: BiH postaje centar islamskih ekstremista, mijenja se kulturološka slika Sarajeva” objavljen u “Večernjem listu”, u kojem se navodi da je “SIPA u svom dramatičnom izvještaju od prije nekoliko mjeseci potvrdila na šta je upućivala SOA”, dalje se navodi da je SIPA izradila izvještaj pod tim nazivom.

Ponovio je da je BiH ima problema s terorizmom, ali je opredjeljenja za borbu protiv ekstremizma i terorizma, dodajući da su sigurnosne agencije odlučne u borbi protiv tih pojava, ali nejasno je odakle tvrdnja da je SIPA izradila izvještaj na koji se pozivaju mediji.

Mektić je upitao da li su mediji to plasirali ili je to plasirala SOA te je pozvao direktora te agencije da se javno oglasi o tome smatrajući da ukoliko je zaista imao takve informacije trebala je prvo uslijediti razmjena informacija između dvije zemlje jer u tom segmentu postoji međudržavna saradnja.

Za njega je sporno i što se takve informacije plasiraju u javnost pred zimsku turističku sezonu u BiH kakav se očekuje, dodajući da ne bi bilo korektno da BiH plasira takve informacije o stanju sigurnosti u Hrvatskoj uoči ljetne sezone “posebno kada su neutemeljene i pozivaju se na nepostojeće dokumente”.

Osim toga, Mektić je apelirao na notare da obrate pažnju na strane investitore koji žele ulagati u BiH, kazavši da oni ne mogu postati vlasnici nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da notari registriraju i sačinjavaju ugovore koje nije moguće provesti, podsjećajući da su notari dužni investitore uputiti i objasniti im da određenu nekretninu ne mogu uknjižiti ili registrirati na svoje ime.

Osvrnuo se i na izvještaj koji je jučer podnijela vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazavši da su ovakve informacije o radu tog pravosudnog tijela trebale biti objavljene i ranije.

Ipak, tvrdi Mektić, ona nije iznijela podatke o stanju predmeta koji su koštali BiH milionske iznose poput slučaja “Bobar banke”, “Lijanovići” ili “Bosnalijek”, smatrajući da sve to potvrđuje postojanje “pravosudne mafije” jer postoje tužioci koji su u zatvoru i sudije koje su napustile zemlju.

Pozvao je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) da preispita takve slučajeve, ali i ostale pravosudne institucije da se ne bave ministrom, jer im on, kako je kazao, nije prijetnja nego se zalaže za procesuiranje kriminalnih radnji jer se svemu tome treba stati ukraj.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.