Menadžment UKCS pokušava nas staviti pod svoju kontrolu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Povodom najnovijih dešavanja u UKCS vezanih za aktuelne, ali i već duže vrijeme prisutne nesporazume na relaciji menadžment UKCS – Sindikat UKCS, pa i otvoreno miješanje u rad i osporavanje sindikalnog djelovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ukazuje na sljedeće: Radnička prava i prava na njihovu organizovanu praktičnu zaštitu, odnosno sindikalna prava spadaju u kontekst temeljnih ljudskih prava zajamčenih nizom obavezujućih međunarodnih dokumenata, kao i odredbama nacionalnog zakonodavstva u svakoj demokratskoj zemlji. Ipak, i pored toga brojni su poslodavci koji svojim radnicima ili zabranjuju sindikalno organiziranje ili se miješaju u rad već organizovanih sindikata kršeći pri tome niz međunarodnih konvencija i nacionalnih zakona.

To potvrđuju i akti nedavno upućeni Sindikatu UKCS od strane menadžmenta UKCS koji predstavljaju grubo kršenje odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, kao i konvencija Međunarodne organizacije rada koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina.

Kao dokaz konstanstnog pritiska i mobinga na Sindikat UKCS jeste i posljednji akt potpisan od strane glavne sestre UKCS upućen glavnim sestrama – tehničarima svih organizacionih jedinica – klinika prema kojem se, shodno Zaključku sa sastanka predstavnika Komore medicinskih sestara i tehničara KS sa glavnim medicinskim sestrama – tehničarima UKCS od 04.04.2016. godine, “zadužuju glavne sestre da zajedno sa zaposlenicima na svojim klinikama sačine prijedloge reforme sindikata i odrede ko će biti delegati za Skupštinu Sindikata UKCS, te da se spiskovi tih delegata moraju dostaviti glavnoj sestri UKCS-a”, koja je član menadžmenta, „radi daljnjeg postupanja“. To praktično znači da svi delegati moraju prije dolaska na Skupštinu Sindikata UKCS da se jave u menadžment, koji će im dati „upute“ kako da glasaju o određenim pitanjima.

Uvjereni da su, od dolaska novog menadžmenta UKCS, događaji poput neuvažavanja sindikata kao ravnopravnog ekonomsko – socijalnog partnera i miješanje u njegov rad, donošenje pravilnika i provođenje nove sistematizacije radnih mjesta bez poštivanja zakonom propisanih procedura, pokretanje procedure otkaza ugovora o radu predsjedniku Sindikata UKCS i drugi, a o kojima je javnost već upoznata, i postupci bili upravo takvi kako smo naveli u ovom saopštenju, kao i ranije datim izjavama sindikalnih predstavnika, tvrdimo da se ovdje radi o eklatantnom primjeru kršenja pozitivnih propisa i korištenja moći poslodavca da neovlašteno ulazi u sferu radničkih i sindikalnih prava i ovlasti.

Naime, kriteriji izbora delegata za skupštinu sindikata, kao i izbor sindikalnih predstavnika na svim nivoima sindikalnog organizovanja utvrđuje se aktima sindikata, a nikako od strane poslodavca, što je sasvim logično jer se radi o sindikalnim predstavnicima. Međutim, menadžment UKCS, suprotno pozitivnim propisima i izričitoj zabrani miješanja poslodavca u funkcionisanje i rad sindikata, daje sebi za pravo da određuje ko će biti delegati za Skupštinu Sindikata UKCS nastojeći na taj način uticati na izbor predstavnika ovog sindikata, a sve s ciljem kontrolisanja takvog sindikata.

Zbog navedenog nezakonitog djelovanja menadžmenta UKCS, a koje se odnose na nezakonito otvoreno miješanje poslodavca u rad i funkcionisanje sindikata, Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu će preduzete sve zakonom predviđene mjere za zaštitu prava na slobodno sindikalno organizovanje i nesmetano sindikalno djelovanje na način da će svim zakonskim sredstvima, uključujući i obustavu rada, onemogućiti poslodavcu da se miješa u rad Sindikata UKCS, kao i u njegovoj namjeri da u ovoj zdravstvenoj ustanovi uruši sindikalni pokret i djelovanje i Sindikat UKCS stavi pod svoju kontrolu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.