Merkel: Ostajemo utočište za izbjeglice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“Napadi s tzv. islamističkom pozadinom predstavljaju ruganje počinilaca zemlji koja im je pružila utočište“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel tokom svoje tradicionalne ljetne konferencije za medije koja je, zbog niza dramatičnih događaja u zemlji, ove godine pomaknuta s kraja avgusta na kraj jula.

Merkel je ipak branila politiku otvorenosti prema migrantima i svoj slogan „Uspjećemo“ kojim je propratila otvaranje granica i primila preko milion azilanata prošle godine te zaključila kako napadi nisu uzdrmali njenu odlučnost u davanju utočišta onima kojima je zaštita potrebna.

“Nikad nisam rekla da će biti jednostavno. No ja sam i danas kao i prije godinu dana uvjerena da će nam poći za rukom ispuniti istorijsku zadaću. To je veliki izazov u vrijeme globalizacije i ja sam uvjerena da će nam uspjeti”, rekla je Merkelova.

Osuda napada posljednjih dana

Napadi posljednjih dana, od kojih su dva imala sličnu pozadinu a u tri od četiri napada, počinioci su bili izbjeglice.

“Teroristi pokušavaju osporiti način na koji mi živimo. Oni šire mržnju među vjerama i tome ćemo se odlučno suprotstaviti”, rekla je Merkel osvrćući se na terorističke napada u Evropi u posljednje vrijeme.

“Ovi napadi su potresni i deprimirajući. Ovdje se krše civilizacijski tabui. Napadi su se dogodili na mjestima na kojima je mogao biti svako od nas”, rekla je njemačka kancelarka i predsjednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Njemačka kancelarka je naglasila kako nakon napada posljednjih dana treba preispitati mjere koje bi trebale služiti bezbjednosti u zemlji.

“Tamo gdje postoje bezbjednosne rupe mi ćemo biti prisiljeni da djelujemo”, rekla je Merkel te je najavila plan od devet tačaka s ciljem povećanja bezbjednosti u zemlji.

Među najvažnije tačke plana Merkel je ubrojila i mogućnost intervencije oružanih snaga u slučaju većih terorističkih napada te zajedničke pripreme Bundeswehra i policije. Među mjere koje bi trebale povećati bezbjednost u zemlji Merkel je najavila povećanje broja zaposlenih u bezbjednosnim službama, osnivanje kancelarije za informatičku tehnologiju u svrhu boljeg praćenja informatičke komunikacije te bolju saradnju sa stranim tajnim službama.

Nadalje je planirana datoteka u kojoj bi bili sačuvani podaci o ulascima i izlascima iz zemlje.

Što se tiče izbjeglica koje su posljednjih godina ušle u zemlju, Merkel je najavila mjeru olakšanog protjerivanja osoba za koje ne postoje pravne osnove za ostanak u zemlji kao i sistem koji bi trebao omogućiti otkrivanje radikalizacije pojedinaca u početnoj fazi.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.