MERSIHA SARAČ: Turizam Visokog je stvarnost, a ne misaona imenica!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

PIŠE: prof. Mersiha Sarač

Historičari tvrde da su se parole pojavile još u doba Starog Rima. Ave Cesare, morituri te salutant! U modernom dobu parole se korste kao zaštitni znak brendova, a političke partije su također brendovi. Na lokalnim izborima 2016 političke opcije u mojoj čaršiji ponudile su različite parole. Parola vodilja Saveza za bolju budućnost je ova iz naslova – Zajedno za bolje Visoko!

Šta zapravo sadrži ova parola? Ona sadrži znanje, htijenje, mogućnost i sposobnost. Pitate se kako ja to znam – reći ću Vam!

Jeste li ikada čuli za Interreg III A? Ako jeste super, a ako, pak, niste reći ću Vam da je to jedan od prvih projekata iz oblasti turizma, koje je Zeničko-dobojski kanton realizirao u saradnji s Evropskom Unijom. Znam koliko je to važan projekat, jer sam i sama bila dio tima koji je radio na njemu.

Jeste li čuli da je u Zavidovićima u Spomenik prirode Tajan uloženo skoro pola miliona eura kroz poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za razvoj turizma Delegacije EU u BiH? Da, potencijal Tajan je pretvoren u samoodrživu destinaciju Tajan – sa 120 km novih multifunkcionalnih staza, nabavljeno je 20 bicikala marke POLAR koji se znajmljuju turistima, napravljeni su tornjevi za osmatranje divljači, osnovan je cluster pružalaca usluga u ugostiteljstvu i smještaju, napravljen je TIC (turistički info centar), uređeno je jezero Mašica, obučeni su planinarski vodiči i GSS spasioci, kompletno područje je pokriveno GPSom. Ja sve ovo znam. Znam jer sam bila kreator ovog projekta i provela sam ga do kraja. Zamislite kako bi bilo divno da je realizirano nešto slično i u Visokom. Nije, jer nije bilo zainteresiranosti lokalnih autoriteta. Novci su otišli drugdje.

Da li ste čuli za divni turistički proizvod Tragovima bosanskog kraljevstva? Niste? OK. Reći ću Vam da je to projekat u kojem sam ja bila koordinator ispred Turističke zajednice ZDK i da je Visoko zajedno sa još 9 općina iz ZDK i SBK bilo dio priče. Zašto taj proizvod nije prodan kao gotov, trebamo se zapitati! Šta su to lokalne vlasti uradile da ga prodaju?

Jeste li znali da je u Visokom kroz projekat Turističke signalizacije postavljeno 5 dvostranih, osvijetljenih panoa sa planom grada i označenim turističkim tačkama, da je u drugoj fazi tog projekta postavljeno 164 znaka koji su vodili do tridesetak značajnih turističkih tačaka iz svih smjerova, da je u trećoj fazi tog projekta postavljen veliki jumbo pano „Arheološka destinacija Bosanska dolina piramida“ na ulazu u Visoko i da je ona prilikom neke rekonstrukcije lokalnih putena sklonjena i nikad nije vraćena na svoje mjesto? Ja znam. Znam jer sam zajedno s projektnim timom označavala sve te lokacije i vodila taj projekat u Visokom.

Jeste se umorili čitajući? Niste?! OK! Je l znate da Visoko može biti značajna turistička destinacija na mapi turističkih destinacija regiona i Evrope i to ne bivajući samo tranzitnim mjestom? Ja znam.

Znam jer sam spremna da radim na tome, jer imam znanje, htijenje i volju, a ukoliko 2. 10.2016. godine svoju podršku date meni i mojim saveznicima u Savezu za bolju budućnost onda ću imati i mogućnost da to ostvarim.

Je l sad shvatate zašto je parola „Zajedno za bolje Visoko!“ jedina prava i ispunjiva? Vaš glas s jedne strane i ponuđeno znanje s druge strane mogu Visoko učiniti boljim kako za domicilni živalj, tako i za sve dobronamjerne goste!

Savez za bolju budućnost garantuje ostvarenje svoje parole!

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.