Mesić: Političke elite u BiH moraju nastaviti EU put jer EU isključuje ratove

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić stigao je u posjetu Demokratskoj fronti BiH. O obraćanju medijima Mesić je istakao da je u BiH najveći zadatak je pred političkim elitama BiH a s ozbirom da Evropska unija isključuje ratove, Bosna i Hercegovina ima dodatni motiv za nastavak EU puta.

“Međunarodna zajednica ne smije odstupiti od svojih obaveza, Dejton je zaustavio rat, ali nije uspostavljena funkcionalna drzava”, mišljenja je Mesić.

Mesić je istakao da je gledao poziciju Demokratske fronte u BiH. On smatra da je to jedno evropsko opredjeljenje.

Osvrnuo se i na Brexit i kazao da to ne smije umanjiti atraktivnost EU i apelovao na zemlje da nastave raditi na evropskom putu, kako nebi bi došlo do zastoja zbog izlaska Velike Britanije.

“Evropska unija je klub koji objedinjuje Evropu, njeno gospodarstvo tako da Evropa i dalje ostaje veliki igrac na međunarodnoj sceni”, rekao je Mesić.

Dodao je da EU isključuje ratove, što je dodatni motiv za nastavak puta.

“Otvorene granice znače da nema motiva za osvajanje tuđeg teritorija. Za odlazak Britanije ima odgovornost i EU, nisu usaglasili monetarne politike i institucionalno uređenje, ali taj dio mora EU ispraviti”.

Kada je riječ u BiH najveći zadatak je pred političkim elitama BiH, naglašava Mesić.

“Međunarodna zajednica ne smije odstupiti od svojih obaveza, Dejton je zaustavio rat, ali nije uspostavljena funkcionalna drzava”. Napominje da za to treba angažovati međunarodnu zajednicu.

Predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić, rekao je da je za BiH i cijelu regiju životno važno da nastavi EU put.

BIH nema taj luksuz da tu igra bilo kakvu igru i mora nastaviti svoj put, smatra Komšić.

“Pozitivna je izjava Angele Merkel pogotovo u onom dijelu o pomoći Njemacke našoj zemlji kada govorimo o adaptaciji SSP-a”.

Mislim da to treba objeručke prihvatiti. Priča o popisu od strane politicara iz RS samo je iskorištena da zaustavi evropski put nase zemlje, dodao je Komšić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.