Mine prijetnja za pola miliona građana BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Čak 545.600 bh. građana danas živi na područjima za koja se sumnja da su zagađena minama, potvrđeno nam je u Centru za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

Da je riječ o opasnosti od koje ne treba okretati glavu, svjedoči i tragedija koja se dogodila tokom proteklog vikenda, kada je kod Osmaka poginuo deminer Albin Memčić (33), a povrijeđena su dvojica njegovih kolega.

Time je još jednu kariku dobio stravičan niz sličnih nesreća, koje se bilježe već 20 godina.

“Od 1996. do danas u BiH je bilo ukupno 1.739 žrtava minskih nesreća, od čega ih je 606 smrtno stradalo”, rekla je Svjetlana Luledžija, portparol BH MAC-a.

Prema njenim riječima, kada je riječ o deminiranju, strategijom koja je izrađena 2009. godine, predviđeno je da će cijela država biti očišćena od mina 2019. godine.

Međutim, ponestalo je novca. “Po tom dokumentu bilo je predviđeno da se godišnje izdvoji oko 80 miliona maraka, i da se godišnje čisti oko 35 kvadratnih kilometara.

Međutim, zbog nedostatka sredstava, izdvajano je godišnje oko 45 miliona maraka, a čišćeno je oko 11 do 12 kilometara kvadratnih”, kaže Luledžija.

Davor Kolenda, analitičar protivminskih aktivnosti, ističe da je sada već sasvim izvjesno da će rok od 2019. godine, za kada je predviđeno da država bude čista od mina, biti probijen.

Interes BH MAC-a je, prema riječima Kolende, da proces traje što duže, jer će zaposleni u Centru za uklanjanje mina, kada se posao završi, da ostanu bez posla.

“Ako ovako nastavimo, znate kada ćemo se razminirati? Tri godine nakon što BiH uđe u EU, kao što to radi Hrvatska. Ako ova država bude investirala kao do sada, nećemo se nikada razminirati”, naveo je Kolenda i istakao da je oprema kojom demineri raspolažu vrhunska.

On je, osvrćući se na protekle dvije decenije, rekao da ne može reći da su pravljene kardinalne greške, ali da propusta ipak ima.

“Svijet je investirao u bh. državne organe, dao je opremu, ulagao je u edukaciju i tako dalje. Mi smo od 2002. godine preuzeli taj posao, to je u našim rukama. Međutim, godišnje je potrebno oko 80 miliona maraka, od čega država treba da osigura oko 30 miliona, što nikada nije osigurala”, pojasnio je Kolenda.

Kada je o minama riječ, u najugroženije lokalne zajednice, kako su naglasili iz Centra za uklanjanje mina u BiH, spadaju područja Doboja, Lopara, Tuzle, Olova, Konjica.

Po podacima BH MAC-a, BiH ima 26 akreditovanih organizacija koje se bave deminiranjem. Raspolažemo sa 1.600 deminera, 57 pasa, te 37 mašina. Ipak, tragedije u minskim poljima nisu rijetkost.

Tako se u mjestu Hajvazi, opština Osmaci, u subotu u 9.30 dogodila nesreća u kojoj je jedan deminer poginuo, a dvojica su povrijeđena.

Život je izgubio Memčić, iz naselja Begov Han, kod Žepča, a povrijeđeni su 50-godišnji A.M. iz Tuzle i 47-godišnji R.P. iz Istočne Ilidže.

Brojke

Kapaciteti za čišćenje mina

1.600 deminera

57 pasa

37 mašina

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.