Ministarstvo pravde BiH zatražit će izručenje Lejle Fazlagić-Pašić

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražit će izručenje Lejle Fazlagić-Pašić, bivše sutkinje Općinskog suda Sarajevo, osumnjičene u predmetu kodnog naziva Pravda a koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

– Ministarstvo pravde BiH je preduzelo sve potrebne aktivnosti u ovom predmetu i odmah po dobijanju potrebne dokumentacije od nadležnih pravosudnih organa BiH, uputit ćemo molbu za izručenje Ministarstvu pravde Republike Hrvatske – kazala je Feni Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH.

Komentirajući upit u vezi s prijedlogom Tužilaštva Kantona Sarajevo koji je proslijeđen Ministarstvu pravde BiH, a tiče se spomenutog izručenja, Bakić precizira da rok za odlučivanje po molbi može biti najduže 40 dana, izuzev u slučaju da unutrašnje zakonodavstvo R Hrvatske ne predviđa duže rokove.

Naime, Tužilaštvo KS-a podnijelo je prijedlog Ministarstvu pravde BiH za upućivanje molbe nadležnom organu R Hrvatske, a u vezi s izručenjem Fazlagić Pašić, koja se nalazi u bijegu.

Ovaj prijedlog upućen je u skladu s međudržavnim ugovorom o izručenju, odnosno mehanizmom o međunarodnoj pravnoj pomoći, a temeljem člana 12. Evropske konvencije o ekstradiciji i Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Velika policijska akcija Pravda u kojoj je uhapšeno više osoba, pokrenuta je 11. novembra po nalogu Tužilaštva KS-a, a akteri ovog slučaja sumnjiče se za organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca i prevare, te povreda zakona od sudije.

Tužilaštvo KS-a je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji i s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta R Hrvatske (USKOK).

Značajna saradnja u predmetu Pravda ostvarena je i s Upravom za organizovani i teški kriminal MUPRS-a, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.