Ministarstvo zdravlja RS: Uvesti upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uputilo je Savjetu ministara BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu bezbjednosti BiH, kao i Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH prijedlog za stvaranje zakonske mogućnosti da se sintetski kanabinoidi u BiH koriste kao lijek u humanoj medicini.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je konačna odluka o uvođenju farmaceutskih preparata na bazi konoplje u terapijske svrhe u nadležnosti navedenih institucija i tijela na nivou BiH.

Inicijative za ovaj prijedlog došle su od udruženja građana oboljelih od multiple skleroze.

Ministarstvo je nakon toga zatražilo od Komore i Društva doktora medicine Republike Srpske, kao i Univerzitetskog kliničkog centra, da obave stručne konsultacije i razmotre potrebu uvođenja kanabisa u terapiju određenih oboljenja.

“Komisija koju je imenovao Univerzitetski klinički centar, zaključila je da je opravdano razmotriti uvođenje doziranih farmaceutskih oblika na bazi sintetskih kanabinoida u terapijsku primjenu za strogo definisane indikacije”, navode u Ministarstvu zdravlja.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.