MIRZA HANDŽIĆ: Ima li smisla igrati ovu ligu!?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na ovaj način pokušavamo da izazovemo pozitivnu reakciju javnosti uoči posljednjeg kola rukometne Premijer lige BiH, uoči kojeg je naš klub u nezavidnoj situaciju, a najviše zahvaljujući u najmanju ruku sumnjivim rezultatima nekoliko utakmica u posljednjim kolima. Iako smo ove sezone na terenu uradili svoj posao časno i pošteno, drugi su nas doveli u situaciju da se bojimo za opstanak u društvu najboljih.

Direktor Handžić smatra da su rezultati na mečevima Krajina – Izviđač (32:23), Krajina – Vogošća (35:33), Derventa – Bosna (S) (23:25) previše čudni s obzirom na kvalitete Vogošće i Izviđača, te na kakav način Derventa igra kući, gdje je u posljednje dvije sezone izgubila vrlo mali broj utakmica, većinom od ekipa iz vrha.

– Rezultati u Cazinu i Derventi bacaju sumnju i tjeraju nas da se zapitamo ima li smisla igrati ovu ligu!? Nevjerovatno je da tako kvalitetne ekipe sebi dopuste takve poraze. Poznavajući kvalitet, tradiciju i historiju klubova poput Dervente, Izviđača i Vogošće, njihove navedene rezultate smatramo neracionalnim u pomalo, da se tako izrazim, bezobraznom pristupu mečevima, govori Handžić i nastavlja:

– Iako smo prije tri kola sami odlučivali o svojoj sudbini, sada smo dovedeni u poziciju da zavisimo od drugih. Pitamo se da li su neki klubovi privilegovani? Da li mi nekom smetamo, iako smo klub sa bogatom historijom i velikom tradicijom?! Da li je onaj koji kroji završnicu lige odavno odlučio da mi trebamo ispasti, te zašto nas nije obavijestio? Mi smo u protekloj sezoni uložili velike napore i sredstva da stvorimo respektabilan klub, prije svega, na administrativnom planu, a u želji da stvorimo dobru predispozciju da kroz naredne godine napravimo i igrački moćan tim za povratak u sami vrh bh. rukometa. Očito da razna mešetarenja, prije svih onih koji se, kao javno bune protiv istog, utječu na naš položaj u prvenstvu. Odlučni smo da se Premijer liga BiH treba i mora igrati na terenu 40×20, a ne van terena: u kafanama, na privatnim sijelima i na mjestima gdje rukometu nije mjesto.

Handžić za posljednja dešavanja u Premijer ligi BiH smatra da su krivci i u krovnoj kući bh. rukometa.

– Posljednjih sedmica postavili smo, prije svega sebi, ali postavljamo i drugima pitanje, posebno vodećim ljudima bh. rukometa: Da li klub koji ima stopostotni domaći igrački kadar, klub koji je sa svoje četiri omladinske selekcije već uspio izboriti završnice državnih prvenstava BiH, klub koji daje reprezentativce u svim državnim selekcijama treba da bude izbačen na način da mu drugi rade iza leđa i kroje sudbinu, bez obzira na to što mi svoj posao obavljamo časno i pošteno na terenu, a da u ligi ostaju klubovi koji su sastavljeni od legije stranaca (Bosna (S) i Krajina). Konkretno Bosna Sarajevo koja je od početka prvenstva privilegovana i kojoj se više puta na razne nelegalne načine izašlo u susret, posebno u prvom kolu, kada ekipa nije otputovala u Gradačac. Ta utakmica bila je registrovana 10:0 u korist Gradača, a Bosni je bio oduzet jedan bod. No, nakon toga taj rezultat i bodovi su poništeni, što je van svih pravila po propozicijama takmičenja Premijer lige BiH, i meč je ponovo odigran. Da li RK Krajina Cazin, koja je kvalitetom sigurno, a to će potvrditi i svi relevantni stručnjaci u BiH, jedna od najlošijih ekipa u prvenstvu mora opstati u prvenstvu zahvaljujući sudijskom paru Emir Dautović i Vejsil Beširević, koji na svaki mogući način pokušavaju utjecati na rezultate ove ekipe?! Tačnije utjecali su na delegiranje i suđenje mečeva Krajine.

Handžić ističe sumnju da bi rezultati posljednjeg kola mogli utjecati na sudbinu Bosne Centrotrans, ali vjeruje u poštenje klubova, koji su domaćini ekipama iz opasne zone.

– Vjerujemo i nadamo se da će posljednje kolo donijeti normalne rezultate i da će svi klubovi ostvariti sportske rezultate. U tom slučaju svakom onom ko na terenu pokaže da je zaslužio bodove ćemo čestitati, no vidljivo je, iako je javna tajna, pred očima rukovodstva Saveza i svih rukometnih radnika u BiH, da neki klubovi pokušavaju na razne načine da prvenstvo učinimo neregularnim. Izražavamo nadu da će klubovi koji su domaćini našim konkurentima za opstanak u skladu sa svojom tradicijom i sportskim rezultatima, koje krase rukometne sredine poput Prijedora, Gradačca i Gračanice, odigrati časno i pošteno, te ostvariti realne rezultate. Nadamo se da pomenuti klubovi neće podleći bilo kakvim pritiscima, posebno onim koji nemaju bilo kakave veze sa rukometom i domaćim šampionatom, istakao je Handžić, koji je najavio da u slučaju da drugi klubovi i rezultati pošalju Bosnu u drugu ligu klub neće učestvovati u završnici Kupa, te…

– Plasman na F4 Kupa smo izborili također časno i pošteno, ali u slučaju da nečasne radnje odluče o našem putu u niži rang Upravani odbor kluba razmatra da odustanemo od takmičenja, bez obzira na kazne i sankcije. Odustat ćemo od završnica omladinskih takmičenja, iako, ponavljam, imamo četiri ekipe u svim kategorijama. Razmatramo i da našim igračima ne dopustimo igranje za državne timove, završio je Handžić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.