Mještani Radovlja će fizičkim barikadama spriječiti izvoz drva koji ugrožava njihovo naselje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na sastanku Savjeta Mjesne zajednice Radovlje, održanom 11. 08. 2016. godine razmatrano je, između ostalih, pitanje rješavanja problema stalnog zamućenja rijeke Radovaljke u posljednjih mjesec dana, kao i donošenje odluke o obustavi izvoza drvnih sortimenata sa područja ove MZ, a u cilju rješavanja spomenutog pitanja. Iz gore navedenih razloga, te nakon provedene rasprave Savjet MZ Radovlje donio je jednoglasnu odluku o postavljanju fizičke barikade za kamione koji vrše transport drvnih sortimenata.

Sve to rezultat je brojnih pritužbi stanovnika Mjesne zajednice Radovlje, koji su se žalili da nisu u mogućnosti vršiti bilo kakve radnje u rijeci Radovaljki, kao i to da je Radovaljka nepogodna za zalijevanje poljoprivrednih usjeva koji su osnova za preživljavanje članova većeg broja domaćinstava ove mjesne zajednice. Zaključeno je kako je osnovni problem transportovanje drvnih sortimenata sa područja ove mjesne zajednice, zbog čega su stanovnici ovog kraja Visokog pribjegli radikalnim mjerama.

Kako stoji u saopćenju Savjeta MZ Radovlje o ovom i svim ostalim problemima neprohodnosti puta ka Brezoviku, ugrožavanja izvorišta Krečane i zamućenju rijeke blagovremeno su obaviješteni svi nadležni organi, ali ni nakon toga nije bilo konkretnih rezultata i pomaka na bolje, zbog čega se mještani ove MZ odlučuju na radikalnu mjeru postavljanja fizičke barikade.

Fizičku barikadu za blokiranje puta izvoznicima drvnih sortimenata sa područja MZ Radovlji mještani ovog dijela Visokog postavit će u utorak, 16. 08. 2016. godine, sa početkom u 9:00 sati, u samoj Mjesnoj zajednici Radovlje – a u saopćenju je naglašeno kod Lipe.

Odluka Savjeta MZ Radovlje stupa na snagu danom donošenja i bit će dostavljena:

Ministarstvu za poljoprivredu i šumarstvo ZDK;
Inspekciji za vode i šume F BiH;
Inspekciji za vode i šume ZDK;
JP ŠPD Zavidovići
Inspekciji općine Visoko;
MUP PU Visoko
Elektronskim i printanim medijima;

Na samom kraju saopćenja Savjeta MZ Radovlje stoji:

“Na spomenutoj fizičkoj barikadi bit će zaustavljen i onemogućen prolaz kamiona koji vrše transport drvnih sortimenata, te nijedno drugo vozilo, mašina ili pješak neće biti ometani u korištenju putne komunikacije!

U ovom terminu očekujemo dolazak gore spomenutih primatelja ove Odluke, kako bi u razgovoru pronašli konačno rješenje koje će zadovoljiti obje strane.”

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.