Mogherini upozorava na novi izbjeglički talas

Skoro pola miliona raseljenih u Libiji moglo bi krenuti ka Evropi, navela je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u pismu upućenom šefovima evropskih diplomatija.

U poruci u koju je uvid imala agencija Reuters, Mogherini je upozorila da krijumčari ljudima djeluju otvoreno u Libiji i ističe da EU radi na slanju civilne sigurnosne misije radi jačanja policije te zemlje, pograničnih snaga i protivterorističkih operacija.

Diplomate i aktivisti ranije su govorili da bi Libija mogla biti zaboravljena jer je blok pažnju usmjerio na postizanje dogovora sa Turskom za povratak izbjeglica iz Grčke.

Efikasan dogovor sa Turskom, mogao bi isto tako da krijumčare navede da potraže druge rute za prebacivanje migranata u Evropu.

“U Libiji je više od 450.000 interno raseljenih osoba i izbjeglica koje bi mogle da budu potencijalni kandidati za migraciju ka Evropi”, napisala je Mogeherini.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.