MORATE BITI OPREZNI: Tiha bolest koja se razvija mjesecima bez ikakvog upozorenja!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Radi se o kroničnoj bolesti koja se razvija mjesecima pa i godinama, a da oboljeli nema nikakvih simptoma.

Kronična bolest bubrega poznata je kao “tiha” bolest jer se razvija mjesecima i godinama bez prethodnih najava i upozorenja. Upravo zbog tih izostanaka vidljivih simptoma koji mogu trajati godinama, problemi s bubrezima kod osoba starije životne dobi teži su i češći.

Kronična bolest bubrega nastaje kad sposobnost bubrega da odstrane otpadne tvari potpuno oslabi, objašnjava na svojoj internetskoj stranici Udruga bubrežnih bolesnika. Bubrezi su izuzetno važni organi jer čiste organizam te reguliraju krvni tlak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik u tijelu.

Bubrezi iz krvi odstranjuju otpadne tvari koje se izlučuju mokraćom. Njihova smanjena funkcija u konačnici može dovesti do zatajenja bubrega i potrebe za nadomještanjem bubrežne funkcije dijalizom ili presađivanjem. Naravno, na to ima utjecaj i opće stanje organizma te neke druge bolesti koje se pojavljuju s godinama. No stručnjaci ističu i kako se oštećenje bubrega može otkriti rano i jednostavno pretragom mokraće, krvi i mjerenjem krvnog tlaka.

Među ranim simptomima koje sami možete prepoznati su i suha te osjetljiva koža, povišen krvni tlak, gubitak daha, bol u nogama, otečenost, hladni trnci, gubitak apetita, gubitak okusa, averzija prema mesu i loš zadah, problemi s mokrenjem, slabost, umor, mučnina i povraćanje.

No postoje stvari koje možete učiniti za bolji rad bubrega. Budite fizički aktivni, izbacite cigarete, šećer i sol. U prehranu unesite bijeli luk, kelj, brokulu, karfiol, brusnice, peršin, ribu i brusnice. Obratite posebnu pažnju i na unos tekućine u organizam. Naime, od 1,5 do 2 litre vode na dan znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi.

Kad su bubrezi bolesni, može se pojaviti pojačano ili smanjeno mokrenje, kao i potpuni izostanak mokrenja. Kod problema s bubrezima u mokraći se može pojaviti i krv, koja čak i ne mora biti vidljiva odmah, nasumičnim pogledom. Stoga dobro pogledajte i provjerite.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.