Muriz Memić: Dva puta smo izlazili na ulicu, moramo i treći

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Novi protesti građana Sarajeva zbog tragične smrti Dženana Memića najavljeni su 24. oktobra. Planirano je da se građani okupe ispred SCC-a u 12:05 sati odakle će krenuti prema Kantonalnom tužilaštvu KS i Kantonalnom sudu Sarajevo.

Tog dana na sudu pred sudijom Igorom Todorovićem će se pojaviti svjedokinja Alisa Mutap koja je te kobne noći bila u društvu Dženana Memića.

Kako je naveo Dženanov otac Muriz, treća protesta šetnja održat će se zbog nezadovoljstva u radu pravosudnih i policijskih struktura u KS u slučaju ubistva Dženana Memića.

“Moja porodica, prijatelji i sugrađani primorani smo ponovno organizirati protestnu šetnju. Slična aktivnost se desila 8. aprila i 17. maja 2016”, naveo je Muriz Memić.

Prema planu, okupljanje građana planirano je do 12:05 ispred SCC-a odakle će učesnici protestne šetnje krenuti glavnom saobraćajnicom do Radićeve ulice gdje se nalazi zgrada Kantonalnog tužilaštva u Kantonalnog suda.

Odatle će se građani uputiti prema zgradi MUP-a KS, a nakon toga i prema zgradi Skupštine i Vlade KS. Protestna šetnja završit će se na mjestu odakle je krenula.

U nastavku vam donosimo pismo Muriza Memića upućeno građanima uoči održavanja protesta.

“Poštovani sugrađani, nastavljamo našu borbu u dokazivanju istine koja se odnosi na okolnosti pod kojima je naš sin rahmetli Dženan ubijen 08. februara 2016. godine.

Treba Nam Vaša pomoć, koja nije izostajala ni do sada, hvala Vam na tome. Od samog početka vodimo se mišlju da ovo nije i ne smije biti samo borba Dženanovih roditelja, ovo treba da bude borba svih roditelja, braće i sestara. Ne želimo nikome da na ovaj način dokazuje pravdu, već da pravda bude vodilja nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama u rješavanju svih slučajeva. Neprihvatljivo je da mi kao roditelji, mnogobrojni prijatelji i poznanici našeg rahmetli Dženana već osam mjeseci živimo u neizvjesnosti i filmskom scenariju po pitanju iznošenja istine u vezi sa detaljima ubistva našeg sina.

Dva puta smo izlazili na ulicu, moramo i treći. S tim u vezi zamolili bi Vas da nam date konkretnu podršku u nastojanju da doznamo istinu. To možete učiniti ako nam se pridružite i 24. 10. 2016. godine u simbolično vrijeme 12.05 sati budete ispred SCC-a na Marijin Dvoru odakle ćemo se uputiti u mirnu protestnu šetnju gradom i tom prilikom nadležnim institucijama postviti konkretne zahtjeve.

Kantonalnom Sudu u Sarajevu – Da obustavi suđenje u slučaju optuženih Ljube i Bekrije Seferovića koji se sumnjiče da su odgovorni za smrt našeg sina dok Komisija za sigurnost KS ne završi provođenje skupštinskog nadzora nad zakonitošću rada Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u konkretnom slučaju ubistva Dženana Memića.

Ne možemo se složiti i nije logično da je proces suđenja otpočeo a da se paralelno s tim postupkom odvija provjera vjerodostojnosti dokaznog materijala od strane drugog nadležnog tijela – Skupštinske komisije za sigurnost. Posebno uzimajući u obzir da se opstruira rad Komisije na način da joj se uskraćuje uvid u traženu dokumentaciju od strane Komesara MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo Federacije BiH – Da pruzme predmet u stvarnu nadležnost.

Riječ je o istim ili sličnim razlozima kao kod predhodnog Zahtjeva, nije logično da Tužilaštvo KS podigne optužnicu a da je pri tome i samo ukazivalo na propuste ili sumnju u propuste rada MUP-a KS. Trebalo je u okviru svojih nadležnosti pokrenuti postupak i istragu u tom smjeru a ne podići optužnicu pri tome sumnjajući u vjerodostojnost dokaznog materijala;

Komisiji za sigurnost KS – Da postupi u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS na način kako je zatraženo u Inicijativi skupštinke zastupnice Segmedine Srna Bajramović vodeći računa o vremenskom periodu koji se postavlja kao rok za postupanje po Njihovim zahtjevima. To posebno mislimo u kontekstu eventualne zastare određenih stvari kao i o potrebi za bržim i efikasnijim rješavanjem nedoumica.

Zahtjevamo da pismeno zatraže obustavu suđenja i da obavijeste Sud da provode Skupštinski nadzor nad zakonitošću rada pripadnika MUP-a KS na čijim dokazima između ostalog se i temelji dokazni materijal.

Nezavisnom odboru za reviziju i nadzor komesara MUP- KS – da provede nepristrasnu, profesionalnu i objektivnu istragu/proceduru utvrđivanja odgovornosti svih lica i subjekata koji se dovode u vezu sa osporavanjem stavljanja na raspolaganje dokumentacije koju je u cilju provođenja skupštinskog nadzora nad radom MUP-a i Uprave policije KS tražila Komisija za sigurnost Ad hoc tijelo za provođenje tog nadzora.

Ne dostavljanjem tražene dokumentacije i ne stavljanje iste na raspolaganje legitimnom tijelu Skupštine KS nama je samo još jedan u nizu dokaza da se nešto krije i pokušava zatajiti od porodice i javnosti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.