Muškarci su veće ‘tračare’ od žena

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Čuvanje povjerljivih informacija iscrpljuje ljude i šteti njihovom zdravlju, a muškaci su veće “tračare” od žena – pokazuju istraživanja. Anketa američkog Kolumbija Univerziteta pokazuje da je čuvanje povjerljive informacije naporno kao i fizički rad ili nošenje teškog tereta.

Istraživači upozoravaju da čuvanje tajne može da zaokupi čovjeka do te mjere da, što češće o njoj razmišlja, sve više iscrpljuje svoje intelektualne i motivacione resurse.

Naučnici su proveli niz eksperimenata da bi pojasnili efekat koji opterećujuća povjerljiva informacija može imati na sposobnost pojedinca da procijeni, recimo, strminu brežuljka.

Oni kojima je tajna predstavljala veliko opterećenje brežuljak su procijenili strmijim nego što je zaista bio.

Slična stvar događa se kada osoba obavlja fizički posao noseći stvrni teret, pri čemu joj se sve oko nje čini zahtjevnijim, zamršenijim i opasnijim, objašnjavaju naučnici.

Oni sugerišu onima koji čuvaju povjerljivu informaciju da je podijele sa drugom osobom, ali da paze kome će se povjeriti, da ne bi doveli sebe u još težu situaciju.

Dobar način jeste da se tajna podijeli na zatvorenoj blog stranici pod tajnim imenom. U tom, ali i drugim slučajevima, osjetićete psihičko, ali i fizičko olakšanje – smatraju naučnici.

Drugo istraživanje pokazuje da moderni muškarci ne znaju čuvati tajne i da su veće “tračare” od žena.

Suprotno pretpostavci prema kojoj žene jedva čekaju da se “izbrbljaju”, upravo su muškarci ti koji će brže od njih prenijeti povjerljivu informaciju, piše Daily Mail.

Više od polovine muškaraca koji su sudjelovali u anketi priznalo je da tajnu ne uspijevaju zadržati ni nekoliko minuta nakon što im je povjerena.

Kod žena je taj rok veći – one čuvaju informaciju najmanje tri i po sata prije nego što je odluče podijeliti sa prijateljicama.

Uprkos nepobitnim činjenicama koje je pokazala anketa, čak 92 posto pripadnika muškog roda smatra sebe “osobom od povjerenja”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.