Na današnji dan 1965. u kakanjskom rudniku poginulo 128 rudara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prije 51 godinu, u jami „Orasi“ RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je direktno ili indirektno poginulo 128 radnika, teže ili lakše povrijeđeno 20, dok je 88 ostalo nepovrijeđeno.

U publikaciji „Rudarska katastrofa, 7. juni 1965. godine“ stoji da, sudeći po mehaničkom razaranju i rušenju u jami „Orasi“, može se zaključiti da je centar eksplozije metana bio u pripremnom uskopu broj 207. Ovaj uskop je razrušen po cijeloj dužini, pregrada oborena, a mehanizacija i elektroinstalacije oštećene. Iz ovog uskopa zračni udar se prenio preko vezne sipke u uskop broj 206, a razorio je križište i izvršio znatna oštećenja u osnovnom i vjetrenom hodniku i to oko 400 m zapadno i 300 m istočno od križišta.

Komisija nije mogla sa sigurnošću utvrditi od čega je na radilištu broj 207 došlo do eksplozije metana jer je ovo bilo razrušeno i zaplinjeno pa nije bilo moguće da se detaljno ispita stanje ugrađene elektroopreme, kablova, baterija, sklopki i drugog na osnovu čega bi se moglo zaključivati o neposrednom uzroku zapaljenja i eksplozije metana.

Ne isključuje se mogućnost da je zapaljenje i eksplozija metana izazvana: neispravnom sigurnosnom benzinskom lampom; ili nestručnim rukovanjem sa ispravnom; neispravnom sigurnosnom akumulatorskom kapnom lampom; neispravnim elektro-uređajima i instalacijama; upotrebom pribora za pušenje.

Vjeruje se da je eksploziji prethodilo zapaljenje metana. Na to ukazuje činjenica da je radno odijelo radnika koji se nalazio u neposrednoj blizini vezne sipke na pripremnom radilištu broj 206 potpuno spaljeno, a tijelo najvećim dijelom ugljenisano. Do zapaljenja je moralo doći u njegovoj neposrednoj blizini jer se samo tu vide tragovi gorenja.

Nedovoljno upoznavanje radnika sa funkcijom i upotrebom samospasilaca odrazilo se na masovnost katastrofe. Radnici sa otkopnih radilišta (oko 140) predvođeni poslovođom i nadzornicima, pored toga što su odabrali sasvim pogrešan pravac povlačenja, prošli su pored otvorenog spremišta u kojem se nalazio 91 samospasilac, a niko nije ni jedan koristio, bez obzira što je njihova namjena upravo pomoć rudarima za prolazak kroz zonu zatrovanu ugljenmonoksidom.

U stogodišnjoj historiji Rudnika „Kakanj“ desile su se tri velike rudarske nesreće u kojima je poginulo ukupno 274 radnika – rudara. Dvije u „Staroj jami“: 1916. godine (19 poginulih) i 1934. godine (127 poginulih) i jedna u jami „Orasi“ 1965. godine (128 poginulih).

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.