Na sirijsko-iračkom području oko 400 boraca iz BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Bratislavi da je na sirijsko-iračkom području angažovano 900 boraca sa zapadnog Balkana, od kojih oko 400 potiče iz BiH, a sa Kosova i Metohije ih je više od 300, od kojih su se mnogi istakli izuzetnom brutalnošću ili učešćem u samoubilačkim napadima.

“U sukobima u Siriji i Iraku do sada je učestvovala i 41 osoba sa područja Raške, što znači da Srbija ima najmanji broj stranih boraca u regionu, u odnosu na ukupan broj stanovnika”, rekao je Dačić na skupu o terorizmu, ekstremizmu i radikalizmu – neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i ministara država kandidata koji se održava u “gimnih” formatu.

On je naveo da su se mnogi ekstremisti, koji se i sada bore na ratištima na Bliskom istoku priključivali takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, a i ranije su bili uključeni u sukobe na području bivše Jugoslavije, u BiH.

Dačić kaže da strani teroristički borci, porijeklom sa zapadnog Balkana, odlaze na ratišta i direktno iz evropskih zemalja, a sredstva se prikupljaju kako na zapadnom Balkanu, tako i zemljama EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

“Treba da imamo u vidu da najveći broj stranih terorističkih boraca ima između 15 i 35 godina i da na ratišta u pojedinim slučajevima odlaze cele porodice, koje su prihvatile ideologiju ‘Islamske države’ “, ukazao je Dačić.

On je upozorio da se te dodatno radikalizovane osobe vraćaju i nastavljaju kontakte sa terorističkim ćelijama, vrbuju nove borce i da oni, ali i njihovi simpatizeri predstavljaju stalnu opasnost za direktno izvođenje terorističkih akcija na zapadnom Balkanu, ali i širom Evrope.

Dačić je ukazao da je sa ogromnim migrantskim talasom koji prijeti da poplavi EU, osim miliona napaćenih ljudi, stigao i jedan broj terorista, ekstremista i stranih boraca, te ocijenio da se Evropa suočava sa sve većom mogućnošću terorističkih napada, sličnih onima u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj i mora zajednički da ih preduprijedi i na vrijeme otkrije.

On je rekao da Evropa mora na vrijeme da otkrije namjere pojedinaca ili organizacija, presiječe tokove finansiranja terorizma i regrutovanja stranih terorističkih boraca, ali i pronađe najbolje metode u suzbijanju ekstremizma i radikalizacije, posebno mladih, u sopstvenim sredinama.

Dačić je ukazao da je Srbija godinama upozoravala, često bezuspješno, dok se nije pojavila “Islamska država”, na porast islamskog ekstremizma i radikalizma na zapadnom Balkanu, što se manifestovalo i terorističkim napadima na policijsku stanicu u Bugojnu, američku Ambasadu u Sarajevu, Policijsku stanicu u Zvorniku.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Dačić je istakao da je Srbija posvećena cilju da postane punopravna članica i da se nada da će ove godine biti otvorena nova pregovaračka poglavlja, a Beograd iskreno i posvećeno radi i na očuvanju regionalne stabilnosti.

“Napredak svakog od nas je napredak cijelog regiona, a regionalna saradnja je naša zajednička obaveza i preduslov za pristupanje EU. Srbija je opredijeljena da vodi iskren dijalog o svim otvorenim pitanjima, prevazilazi negativna nasljeđa iz prošlosti i podstiče proces regionalnog pomirenja”, rekao je Dačić.

On je napomenuo da je Srbija, međutim, zabrinuta što se u njenom susjedstvu obnavlja stari vid ekstremizma – kroz tendenciju posrednog i neposrednog promovisanja i rehabilitovanja nacističke i fašističke ideologije iz prošlosti, koja je poražena u Drugom svjetskom ratu, i to na razne načine, afirmacijom simbola i ikonografije ovih ideologija, koja ne nailazi na osudu zvaničnih vlasti.

Dačić je naglasio da Srbija vjeruje da preventivno eliminisanje uzroka nastajanja ekstremističkih i radikalnih političkih i vjerskih pokreta i ideologija predstavlja suštinu borbe za očuvanje mira i stabilnosti u budućnosti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.