Na snagu stupa novi Zakon o radu u Federaciji BiH

Danas stupa na snagu novi Zakon o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Novi Zakon o radu dio je reformske agende a u narednom periodu Vlada ovog bh. entiteta je najavila da će nastaviti sa započetim reformama.

Premijer Federacije Fadil Novalić smatra da je Zakon o radu donosi zakonska rješenja u kontekstu zakona o uvezivanju radnog staža, reforme sistema penziono invalidskog osiguranja prvog zapošljavanje itd.

Sve primjedbe će kaže uvažiti ali samo ako se ne kose sa zakonodavstvom EU i budžetskim mogućnostima. S druge strane predstavnici sindikata su nezadovoljni novim zakonom i njegovim donošenjem jer smatraju da ide u korist poslodavcima.

Krajem jula sindikat je organizovao proteste pred zgradom vlade na kojima su se okupilo nekoliko hiljada nezadovoljnih radnika.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.