Na stranim ratištima poginula 43 bh. državljana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da će do kraja iduće sedmice biti gotov akcioni plan vezan za postupanje u slučaju priliva izbjeglica s Bliskog istoka u Bosnu i Hercegovinu nakon što su se ti ljudi, bježeći iz križnih žarišta, obreli na granicama Makedonije i Srbije.

Plan će sadržavati sigurnosni i humanitarni aspekt, rekao je Mektić tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje poslanika Hazima Rančića da li su bh. institucije pripremljene za slučaj priliva ovih izbjeglica čiji je konačni cilj zapadna Evropa.

Mektić je odgovorio na još jedno poslaničko pitanje, a vezano je za odlazak bh. državljana na strana ratišta, u ovom slučaju u Siriju i Irak.

Postavio ga je poslanik Staša Košarac želeći da sazna kojim podacima raspolažu bh. sigurnosne agencije s obzirom na to da su neki mediji objavili navodne podatke obavještajnih službi Hrvatske da je više od 600 bh. građana otišlo da se bori u paravojnim formacijama na strani takozvane Islamske države.

Mektić je kazao da je na vanjskim ratištima trenutno blizu 130 državljana BiH, da ih je, otkad odlaze, poginulo 43 i da se oko 50 vratilo u BiH.

“To su podaci bh. obavještajnih struktura, koji se razmjenjuju i s hrvatskim službama”, kazao je ministar i dodao da hrvatske službe nisu dostavile podatke o kakvima je govorio Košarac.

Pošto je Košarac pitao i da li se primjenjuje zakon koji bh. državljanima zabranjuje odlazak u paravojne formacije na strana ratišta, Mektić je odgovorio da je dosad podnijeto 19 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima vezanim za podstrekivanje, finansiranje i učešće na stranim ratištima.

Od toga je u proceduri 18 optužnica od kojih je neke sud potvrdio.

Dosad nije izrečena nijedna presuda, rekao je Mektić jer ga je Košarac pitao i da li je iko od bh. državljana osuđen po dopunjenom Krivičnom zakonu zbog nezakonitog odlaska na strana ratišta, u ovom slučaju u redove takozvane Islamske države.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.