Nađeni novinski članci Marka Twaina, stari 150 godina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Profesori na kalifornijskom univerzitetu Berkeley našli su i potvrdili autentičnost pričica i članaka koje je Mark Twain napisao kao 29-godišnji novinar u San Franciscu.

Urednik projekta o Marku Twainu na Berkeleyju Bob Hirst rekao je da su mnogi od članaka nađeni pročešljavanjem arhiva listova sa zapada SAD. Autorov karakterističan stil potvrđen je i u nekim od nepotpisanih članaka.

Mnoge od tih pričica stare su 150 godina, a The San Francisco Chronicle prenosi da je neke od članaka i priča Twain napisao u prostorijama tog lista još u vrijeme kada se zvao San Francisco Dramatic Chronicle.

Twainov posao je bilo svakodnevno pisanje priča od po 2.000 riječi, koje su kočijom slate na objavljivanje u listu Territorial Enterprise u Virginia Cityju u Nevadi.

Američki književnik, najpoznatiji po avanturističkim romanima “Doživljaji Toma Sawyera”, “Doživljaji Huckleberryja Finna” i “Jenki na dvoru kralja Artura”, pisao je kao novinar o svemu: od policije San Francisca, do nesreća u rudnicima, sve sa različitim stepenom autentičnosti i humora.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.