Nakon podnošenja aplikacije za članstvo u EU čeka vas ozbiljan posao

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Evropskom parlamentu pozdravljaju najavljenu bh. aplikaciju za EU članstvo, ali iskazuju i oprez i upozorenje da taj korak ne treba da služi političarima za ubiranje političkih poena.

“Ukoliko je aplikacija BiH za evropsko članstvo zaista dogovorena s holandskim predsjedništvom EU, onda je to dobra vijest i svakako pozitivan korak”, kazala je Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu iz Slovenije.

“Svakako je to pozitivan korak kojeg smo očekivali, a tek sada počinje ozbiljan rad”, uvjerena je Fajon, koja obećava da će evropski parlamentarci pažljivo pratiti sudbinu aplikacije.

“U svakom slučaju, to je sada u rukama Bosne i Hercegovine”, kaže ona, uz nadu da podnošenje aplikacije nije bilo preuranjeno i da je usklađeno s evropskim vrhom.

“Nadam se da će već dan poslije, 16. februara, započeti ozbiljan rad”, poručuje zastupnica u Evropskom parlamentu, prenoseći očekivanja svojih kolega da nije riječ tek o ubiranju političkih poena.

“Ja sam optimista, ne toliko da očekujem neke velike korake. Ali, i svaki korak, poput podnošenja aplikacije ili neki drugi u procesu pristupanja BiH EU, bitan je i zbog toga i pozdravljam odluku o datumu za aplikaciju, ali s druge strane, ne bih željela da političari žure samo zbog toga, jer to služi elitama. Bitno je da je to proces koji donosi korist BiH i zbog toga je dobro da postoji saradnja s holandskim predsjedavanjem EU. Mi u Evropskom parlamentu smo nekako oprezni i čekamo da vidimo šta će biti nakon 15. februara”, kaže Fajon.

Nezvanično, u parlamentu su donekle zatečeni brzinom podnočenja bh. aplikacije, znajući da još nisu do kraja ispunjeni svi preduslovi za njeno podnošenje. Prije svih, tu je funkcionalan mehanizam koordinacije s Briselom i prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Slično raspoloženje je i u Evropskoj komisiji, gdje ukazuju da je rad tehničkih timova Komisije i bh. strane na izmjeni trgovinskog sporazuma tek počeo i nije izvjesno kada i kako će završiti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.