Narednih dana i u BiH blagi pad cijena nafte

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Narednih dana i u Bosni i Hercegovini ćemo imati blagi pad cijena nafte i naftnih derivata nakon što je posljednjih nekoliko dana u svijetu zabilježen konstantan pad cijena naftnih derivata, potvrdila je Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH.

“Nakon pada cijena nafte i naftnih derivata na globalnom nivou, koje se sada kreću čak i ispod 30 dolara po baleru, i kod nas je prethodnih dana zabilježen određeni pad cijena. Obično se promjena cijena nafte odrazi i na tržište u Bosni i Hercegovini. Posljednjih dana cijene nafte u Bosni i Hercegovini su padale po otprilike pet feningi”, rekla je Crnalić.

Dodala je da će narednih dana na tržištu Bosne i Hercegovine doći do blagog pada cijena nafte i naftnih derivata.

“Imali smo zahtjeve za smanjenjem cijena nafte, tako da mogu potvrditi da će narednih dana doći do manjeg pada cijena nafte i kod nas. To će opet biti oko nekih pet feningi po litru”, kazala je Crnalić.

Inače, cijena litra dizela u BiH trenutno iznosi oko 1,45 KM, dok benzin košta oko 1,65-1,70 KM.

Cijena nafte i naftnih derivata je na nivou regiona Balkana već dugi niz godina najjeftinija u BiH.

“Cijene nafte i naftnih derivata i dalje su najjefitinije u BiH u poređenju sa drugim zemljama regiona, gdje imamo malo više cijene. Inače, cijene nafte u svijetu pale su više od 70 posto od sredine 2014. godine, jer najveći proizvođači dnevno proizvode viškove. Isti slučaj imamo i u BiH, gdje su cijene nafte u posljednjih 18 mjeseci pale za nekih 70 posto”, kazala je Crnalić.

Posljednjih nekoliko dana, nakon konstantnog pada cijena naftnih derivata u svijetu, cijena barela sirove nafte na svjetskim berzama kreće se oko 30 dolara. Barel nafte je, štaviše, postao jeftiniji od barela vode, što je uveliko obradovalo korisnike naftnih derivata, ali istovremeno i izazvalo paniku zbog pada prihoda među najvećim svjetskim proizvođačima.

Zbog toga zemlje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) užurbano pokušavaju pronaći strategiju kako bi zaustavile trend prevelike proizvodnje nafte.

Inače, cijene nafte u svijetu pale su više od 70 posto od sredine 2014. godine, jer najveći proizvođači dnevno proizvode viškove od jedan do dva miliona barela sirove nafte u odnosu na globalnu potražnju, i to u vrijeme kada rast globalne privrede posustaje, predvođen ekonomskim usporavanjem u Kini. I dok su cijene nafte niske, volatilnost je vrlo visoka od početka godine, pa cijene unutar samo nekoliko trgovinskih dana padnu i rastu u rasponu od deset do 20 posto.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.