Nedžad Mujić sporazumom pristao na godinu zatvora

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nedžad Mujić, koji se tereti da je boravio na ratištu u Siriji, potpisao je sa državnim Tužilaštvom sporazum o priznanju krivnje i pristao na kaznu od godinu dana zatvora, rečeno je na ročištu pred Sudom BiH održanom povodom prijedloga za produženje pritvora optuženom.

Obrazlažući prijedlog za produženje pritvora, tužiteljica Nives Kanevčev pojasnila je da i dalje postoji opasnost od bjekstva optuženog, koji osim bosanskohercegovačkog, ima i državljanstvo Austrije. Ona je navela da je optuženi svjestan težine krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret i za koje je predviđena kazna od najmanje tri godine zatvora.

– U toku istrage je utvrđeno da je optuženi više puta odlazio u Siriju. U iskazu je naveo da je to uradio dva puta, ali je na osnovu svih dokaza utvrđeno da je to učinio tri puta. Nesporno je da ima kontakte sa osobama iz BiH koje su u Siriji, kao i kontakte za ilegalan prelazak državne granice – dodala je tužiteljica, ukazujući da postoji opasnost i od ponavljanja djela.

Kanevčev je navela da je sporazum o priznanju krivnje zaključen danas, ali da još nije ovjeren i dostavljen Sudu.

Mujićev branilac Senad Dupovac zatražio je da pritvor optuženom bude zamijenjen mjerama zabrane jer ima prijavljeno mjesto boravka u Zvorniku. Istakao je da je optužnica potvrđena i potpisan sporazum o priznanju krivnje.

Dupovac je napomenuo da se njegov branjenik nije krio kad je ranije bio pod istragom i kad je priveden u akciji Rubin, koja je provedena u Republici Sprskoj (RS) zbog sumnje o planiranju terorističkih aktivnosti.

– Saslušan je i pušten. Nije se dao u bjekstvo, već je sačekao kraj istrage – naglasio je Dupovac.

Branilac je pojasnio da je Mujić boravio u Siriji u septembru i oktobru 2013., te da tad nije znao da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 31. maja iste godine donijelo Rezoluciju kojom su pojedine organizacije proglašene terorističkim.

Optuženi Mujić je naveo da ima adrese u Austriji i Zvorniku, gdje je napravio kuću, u koju sa porodicom dolazi na odmor svake godine na dva mjeseca.

– Od 1978. radim u Austriji. Ostalo mi je malo do penzije i žao mi je zbog svega što se desilo. Sve što sam zaradio, uložio sam u BiH – kazao je optuženi.

Mujića optužnica tereti da je od septembra 2013. do polovine 2015. godine više puta iz Austrije odlazio u Siriju, te pripadnicima ISIL-a s područja BiH pružao potporu u novcu.

– Odluku o produženju pritvora Sud će donijeti naknadno – prenosi BIRN.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.