Nervoza roditelja utječe negativno na dijete mnogo više nego što se misli

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nervoza roditelja utječe na dijete mnogo više nego što se to dosad mislilo. Najnovija istraživanja pokazuju da djeca primjećuju skoro sve, ton glasa, gestikulaciju, izraz lica, kao i odabir riječi kojima im se obraćate.

Psihologinja za djecu Laura Kirmayer smatra kako bi roditelji svoje loše raspoloženje trebali sakriti pred djetetom.

Istakla je da najnovija istraživanja u kojima je učestvovala pokazuju da, prenoseći nervozu na dijete, roditelji često nisu svjesni koliko ona ostavlja snažan utjecaj na dijete.

Napomenula je da djeca u svojim roditeljima traže rješenja za sve situacije u kojima se ne znaju ponašati, a ako su roditelji često tjeskobni i nervozni, dijete će postajati sve više nesigurno u sebe i smatrati da je problem u njima.

Ako su roditelji tjeskobni, takvo će postati i dijete jer je njegovo ponašanje, kako kaže Kirmayer, kombinacija genetskih faktora i ponašanja naučenog od roditelja.

Preporučuje da roditelji za početak trebaju kontrolisati vlastitu anksioznost, a Kirmayer navodi da će se roditelji tada i sami bolje osjećati te će biti bolji roditelj svom djetetu.

Nas kraju savjetuje da će kvalitetno zajedničko opuštanje umiriti dijete i pomoći mu da bude pozitivnije i sretnije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.