Nestalo 10.000 izbjegličke djece nakon dolaska u Evropu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Najmanje 10.000 izbjegličke djece bez pratnje roditelja ili skrbnika nestalo je nakon dolaska u Evropu, piše u nedjelju britanski list Guardian pozivajući se na Europol, evropsku policijsku i obavještajnu agenciju Evropske unije koja pokušava utvrditi opseg jednog od najtežih aspekata izbjegličke krize.

Brian Donald, jedan od čelnika Europola, izjavio je da je na hiljade ranjive djece nestalo nakon što su registrovani u državnim uredima, navodeći da je samo u Italiji nestalo oko 5.000 djece, dok se još uvijek ne zna sudbina oko 1.000 djece u Švedskoj. On upozorava da su izbjeglice i migranti sada na meti vrlo sofisticirane panevropske “zločinačke infrastrukture”.

“Nije nerazumno reći da govorimo o najmanje 10.000 djece. Neće njih sve izrabljivati kriminalne organizacije, možda su neki i proslijeđeni članovima šire porodice, no mi naprosto ne znamo gdje su, što rade i s kim su”, kazao je Donald.

Prema podacima udruge “Save the Children”, procjenjuje se da je prošle godine u Evropu ušlo 26.000 maloljetnika bez pratnje. Europol, prema raspoloživim podacima, vjeruje da su od milion ljudi koji su prošle godine ušli u Evropu, njih 27 posto maloljetnici.

“Bilo da su registrovani ili ne, govorimo o 270.000 djece. Nisu svi oni ušli bez roditelja, ali imamo dokaze da je veliki broj njih ušao bez pratnje”, dodao je Donald, ocijenivši da je 10.000 u stvari skromna procjena. U oktobru su dužnosnici švedskog lučkog grada Trelleborga objelodanili da je oko 1.000 izbjegličke djece bez roditelja koji su u taj grad stigli mjesec dana ranije netragom nestalo, a da je nakon njihova nestanka izronilo vrlo malo informacija.

“Maloljetnici bez roditelja koji dolaze iz područja zahvaćenih sukobima daleko su najranjivija skupina; to su oni koje su na put u Evropu poslale upravo njihove porodice kako bi onda oni došli za njima ili se radi o maloljetnicima koji su pobjegli s drugim članovima porodice”, tvrdi Marijana Berket iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS).

Donald je potvrdio da Europol raspolaže dokazima koji upućuju da su neka djeca izbjeglica bez roditeljske pratnje završila kao seksualno roblje. “U proteklih 18 mjeseci razvila se kriminalna infrastruktura kako bi se okoristila prilivom migranata. U Njemačkoj i Mađarskoj otvoreni su zatvori u kojima je velika većina uhapšenih završila zbog kaznenih djela povezanih s izbjegličkom krizom”, kazao je Donald.

Europol bilježi vrlo uznemiravajući fenomen u kojem se organizovane bande koje krijumčare izbjeglice u EU potom pretvaraju u zločinačke udruge za krijumčarenje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i porobljavanja. Posebno su, dodaje Donald, zabrinute zemlje tzv. balkanske rute koje se susreću s golemim brojem izbjegličke djece koja nisu u pratnji roditelja i traže pomoć jer se s tim suočavaju svakodnevno.

Donald upućuje apel javnosti da motri i drži oči širom otvorene jer nam je većina nestale djece gotovo pred nosom.

“Ta su djeca u zajednici. Ako ih se zlostavlja to se događa u zajednici. Nisu sakrivena usred šume, iako neka vjerovatno jesu, ali su većinom u zajednici i vidljiva su. Kao građani, moramo na to biti upozoreni”, poručio je Donald. Haotični pristup EU-a izbjegličkoj krizi rezultirao je prošlosedmičnim pozivima da se Grčku izbaci iz Schengenske zone, a taj razvoj situacije je visoki dužnosnik UN-a ocijenio je riječima da je Unija u stavu prema gorućoj krizi pala na “novu najnižu tačku”.

“Takav potez Grčku bi doslovce pretvorio u ograđeni prostor na otvorenom za hiljade azilanata. Ideja je nečovječna i predstavlja teško kršenje temeljnih evropskih načela”, kazao je posebni predstavnik UN-a za migracije Peter Sutherland.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.