N/FS BiH: Plaćamo milione maraka poreza i uredno poslujemo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) demantovao je pojedine navode objavljene juče u određenom broju medija koji se odnose na kontrolu obračuna PDV N/FS BiH, izvršenu od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naglašavajući da plaćaju milione maraka poreza i uredno posluju.

“Kontrola je izvršena za period poslovanja 1. augusta 2011. do 30. septembra 2015. godine i utvrđen je razrez indirektnih poreza u ukupnom iznosu od 839.186 KM, od čega se 322.404,92 KM odnosi na 2015. godinu, tokom koje je kontrola i izvršena, a završena je prije kraja godine i tog obračunskog perioda”, ističe se u saopštenju N/FS BiH u kojem, nadalje, obrazlažu:

“Prije svega, smatramo da nema osnova da se na pozivnice i gratis ulaznice za utakmice reprezentativnih selekcija plaća PDV jer su besplatne, a prethodna kontrola nadležnog organa PDV-a nije obračunala ni ukazala na obavezu poreza po ovom osnovu, što ukazuje na mogućnost različitog tumačenja zakonskih propisa. Zatim, postoje različita tumačenja i u vezi sa plaćanjem PDV za finansijska sredstva dobijena od FIFA-e i UEFA-e za opremanje Trening centra N/FS BiH, koji je namijenjen za boravak i treniranje svih reprezentativnih selekcija, bez sticanja bilo kakvog profita po tom osnovu. Također, različita su i mišljenja o obavezi plaćanja PDV za namjenska sredstva koja je N/FS BiH obezbijedio putem projektnih fondova FIFA-e i UEFA-e i u cijelosti ih usmjerio kao humanitarnu pomoć klubovima pogođenim katastrofalnim poplavama 2014. godine, za obnovu infrastrukture”.

Međutim, bez obzira na navedene primjedbe, utvrđene obaveze u ukupnom iznosu od 839.186,00 KM plaćene su na račun Uprave za indirektno oporezivanje, jer ulaganje pravnog lijeka ne odlaže izvršenje predmetnog rješenja, decidno tvrde u N/FS BiH.

“Također, potrebno je naglasiti da je u periodu koji obuhvata kontrola bilo određenih proceduralnih propusta prilikom fakturisanja i obračunu PDV kod pojedinih sponzora N/FS BiH, ali nije bilo zloupotreba, drugih nedozvoljenih i kažnjivih radnji, ni tendencije izbjegavanja plaćanja obaveza. Propusti su posljedica različitog tumačenja obaveza obračuna i plaćanja PDV-a, kao i zauzetosti članova administracije nadležnih za konkretne poslove, zbog drugih aktivnosti, a posebno zbog nekoliko kontrola drugih organa u istom vremenskom periodu”, pišu iz N/FS BiH, naglasivši:

“N/FS BiH je do sada od 2011. do 2015. godine platio ukupno 3.130.426,58 KM direktnih i 1.369.648,58 KM indirektnih poreza (ne računajući uredno plaćene doprinose za PIO, zdravstveno osiguranje, elementarne i vodne nepogode i dr.), čime je potvrdio da kao pravno lice izvršava sve zakonske obaveze prema državi, koje nisu bile sporne iz bilo kojih razloga”.

Sanirani gubici, zakonit rad

Iz svega navedenog, evidentna je konstantna spremnost N/FS BiH za transparentan i zakonit rad, a što je potvrđeno i u postupcima vođenim ranije po osnovu anonimnih prijava, navode iz Saveza.

“Iako ne dobijemo bilo kakvu finansijsku pomoć od državnih organa, ogromni gubici nastali u periodu do 2010. godine su uspješno sanirani, a nakon suspenzije od strane FIFA-e i UEFA-e u 2011. godini, Savez je u svakoj fiskalnoj godini poslovao pozitivno i putem brojnih projekata državi Bosni i Hercegovini osigurao značajna finansijska sredstva iz inostranstva. Uz finansijsku konsolidaciju izvršena je i organizaciona konsolidacija i ostvaren istorijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014.godine. Očigledno je da se ovdje radi o nastavku kampanje protiv N/FS BiH, jer nezadovoljni pojedinci u različitim strukturama pokušavaju da insinuacijama i anonimnim prijavama minimiziraju uspjeh i da nas blokiraju u radu i razvoju”, poručuju iz N/FS BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.