Nikolić: Neko namjerno ostavlja Makedoniju i BiH van evropskih integracija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da neko namjerno ostavlja Makedoniju i BiH van evropskih integracija, a Srbiji otvoreno govori da ima suparnika u tim integracijama koji je neće daleko pustiti.

Nikolić je, nakon sastanka sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim u Bitolju, rekao da se neki sa Balkana ponašaju kao “brodolomnici” koji su se ukrcali u čamac EU i “sprečavaju ostale da se spasu”.

“Naše je da uređujemo države u skladu sa evropskim pravilima zato što je to dobro i za građane i za državu i predstavlja veliki korak naprijed u odnosu na stanje u kojem smo bili prije nego što smo počeli da razgovaramo o evropskim integracijama”, istakao je Nikolić.

On je poručio da je Srbija na strani Makedonije u većini problema koje ta zemlja ima.

“Dvije zemlje imaju nekoliko neriješenih pitanja, koje će zajedno riješiti, kako ih ne bi ostavljali svojoj djeci. To nisu veliki problemi i kada ih sklonimo sa dnevnog reda moći ćemo u punoj mjeri da razvijamo naše prijateljstvo”, rekao je Nikolić.

Kada je riječ o migrantima, Nikolić je naveo da je neprihvatljivo da Evropa zatvori svoje granice, a da granice država na Balkanu koje nisu u EU ostanu otvorene.

On je naveo da se muke Makedonije sa migrantima prenose i na Srbiju i da će taj problem morati zajednički da se riješi.

Nakon sastanka, Ivanov je rekao da predsjednici ne mogu da mijenjaju historiju, ali da mogu da utiču na sadašnjost i mijenjaju budućnost.

“Iako smo imali razlika u prošlosti, želimo zajedno da ostvarimo naše strateške ciljeve”, rekao je Ivanov i dodao da ova posjeta potvrđuje dobre odnose dvije zemlje i dva naroda i da sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom.

On je zatražio od Nikolića da zvanični Beograd izađe u susret Makedoncima koji žive u Srbiji i omogući im da obilježavaju makedonske praznike.

U neformalnom dijelu posjete, dvojica predsjednika prošetala su centrom Bitolja i razgovarala sa građanima. Šetnjom kroz centar Bitolja Nikolić je završio jednodnevnu posjetu Makedoniji.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.