Njemačka policija zna ko je napadač na market?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Njemački mediji su objavili da je policija u utorak popodne uhapsila još jednu osobu, ali su ju, kao i osumnjičenog Pakistanca (23), pustili jer su zaključili da nije počinilac napada na božićnom sajmu u Berlinu.

Policija je iz kamiona izuzela DNK dokaze i budući da su zaključili da je u kabini ukradenog kamiona došlo do tučnjave, vjeruju da je napadač povrijeđen. Zbog toga policija pregledava sve bolnice.

Njemački mediji takođe pišu da policija napadača traže u cijeloj zemlji.

Prema zadnjim informacijama u kabini kamiona policija je našla iskaznicu s ličnim podacima koja upućuje na to da je počinitelj Tunižanin, pripadnik salafista sa zapada zemlje.

Vjerovali da imaju krivca

Dva sata nakon napad na božićnom sajmu u Berlinu policija je objavila kako više nema opasnosti i kako je napadač priveden. Priveli su mladića (23) iz Pakistana. Vjerovali su da je on krivac. Ali uskoro se pojavila sumnja. Na mladiću nisu našli tragove borbe, krvi niti baruta. Na kraju su ga pustili zbog nedostatka dokaza.

Mediji su odmah postavili pitanje kako je moguće da je policija pogriješila. Jedan je prolaznik vidio kako napadač bježi. Krenuo je za njim i na kraju pozvao policiju. Ali kasnije se saznalo da prolaznik nije napadača slijedio do kraja već da ga je u jednom trenutku izgubio iz vida. Tako je policija mladića uhapsila na osnovu opisa koji im je dao prolaznik.

U utorak naveče postalo je sasvim jasno kako uhapšeni ne može biti krivac jer je krivac ubio poljskog vozača i na sebi je morao imati tragove baruta i krvi. Osim toga, policija je izuzela mobilni telefon mladića (23) i u njemu nije našla ništa što bi pokazivalo da je u vezi s teroristima.

Bilo im je i sumnjivo da je uhapšeni odmah rekao da nije kriv jer teroristi i ako bježe, kada ih uhvate obično priznaju djelo i hvale se time. Zbog ove greške pravi napadač je pobjegao i dobio prednost od 24 sata. Mogao je pobjeći u inostranstvo ili potražiti pomoć među ISIL-ovim simpatizerima u Berlinu kojih ima najmanje 500.

Njemačka policija dobila je 508 dojava o napadu u Berlinu, u kom je 12 osoba ubijeno, ali zasad nije jasno da li postoje konkretni tragovi koji bi doveli do hapšenja osumnjičenog.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.