Novinar se infiltrirao među francuske ISIL-ovce i šest mjeseci tajno snimao njihove bolesne planove

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fransucki novinar šest mjeseci proveo je na rizičnom tajnom zadatku tako da se infiltrirao u francusku ćeliju ISIL-a, piše RT. Cijelih šest mjeseci on se sastajao s džihadistima i tajno ih snimao otkrivši na taj način kako izgleda proces radikalizacije.

Novinar Canala + koristio je pseudonim Said Ramzy, a cjelokupni dokumentarac nastao na njegovim saznanjima i snimkama nazvan “Alahovi vojnici” emitiran je u ponedjeljak.

Ramzi sebe opisuje kao muslimana iste generacije kao džihadisti koji su izvršili napad u Parizu.

“Ja sam musliman. Svaki novi napad mijenja moj privatni život i komplicira probleme rasizma i integracije”, rekao je novinar.

Kaže da ne krivi one koji imaju predrasude prema muslimanskim migrantima.

“Teroristi iz Pariza su djeca imigranata. Opasnost od muslimanskih terorista je realna. Želim se boriti protiv tih ljudi koji ubijaju u ime Alaha, a oružje koje sam odabrao je infiltracija”, govori Ramzy.

Za agenciju AFP je ispričao kako je želio otkriti motive koji stoje iza djelovanja terorista i stvari “koje se događaju unutar njihovih glava”.

“Jedna od glavnih stvari koje sam naučio bila je da nikada nisam vidio nikakav islam u svemu tome. Nije bilo volje da se svijet učini boljim mjestom. Samo izgubljeni, frustrirani, samoubilački, lako izmanipulirani mladići. Imali su tu nesreću da se rode u doba kada postoji Islamska država. To je jako tužno. Oni su mladići koji su nešto tražili, a to su našli”, rekao je novinar.

S ekstremistima se povezao putem Facebooka, a kontaktirao je s jednim mladićem francusko-turskog podrijetla koji se zvao Oussama. On je sebe nazivao “emirom” grupe. Džihadistička ćelija brojila je najmanje 10 ekstremista koji su bili odlučni da ubiju “maksimalan broj nevjernika” i zasluže ulaz u raj.

Neki od ekstremista bili su rođeni u muslimanskim obiteljima, ali bilo je i onih koji su prešli na islam.

Prvi susret dogodio se u gradu Chateauroux u središnjoj Francuskoj, u centru za aktivnosti na otvorenom koji je bio zatvoren jer je bila zima.

Oussama ga je uvjeravao da raj čeka na njega ukoliko napravi samoubilački napad.

“Prema raju, to je naš cilj. Dođi, brate, idemo u raj, naše žene nas tamo čekaju, s anđelima kao slugama. Imat ćeš palaču i krilatog konja od zlata i rubina”, nagovarao ga je Oussama.

Mjesto susreta mijenjalo se s vremena na vrijeme. Jedan susret odigrao se i u pariškom predgrađu Stains.

Novinar se prisjetio jednog razgovora s jednim ekstremistom koji je predlagao da se sruši putnički avion s “malim bacačem raketa”. Dok su pričali, ekstremist je pokazao prstom prema avionu koji se približavao obližnjoj zračnoj luci sjeveroistočno od Pariza.

Komentirali su kako bi takav napad Francusku “traumatizirao za stoljeće”.

Remzi je rekao kako Oussama živi u izmišljenom svijetu.

“Trošio je svoje vrijeme kako bi mi napunio glavu: “Mučenici ne osjećaju bol”, “Idemo u raj”, “Naše žene čekaju na nas””, prisjeća se novinar fraza kojima ga je “emir” nagovarao na napad.

Oussama je predlagao i da napadnu vojnu bazu, francuske televizije koje su “u ratu protiv islama” i slično. Naravno, hvalio je napade na Charlie Hebdo i govorio kako Francuzi “moraju umirati u hiljadama”.

Oussama je nedavno uhićen u Turskoj i predan Francuskoj gdje je proveo tek pet mjeseci u zatvoru zbog pokušaja odlaska u Siriju. I iz zatvora je, kaže novinar, Oussama ostao u kontaktu s džihadistima. Štoviše, u zatvoru su bili u mogućnosti preko laptopa s internetom komunicirati izravno s islamistima ISIL-a u Siriji.

“Oni čitaju njihove blogove i Facebook stranice. Komuniciraju s borcima u Raqqi”, ispričao je novinar svoja iskustva sa rizičnog tajnog zadatka.

Jednom je Ramzi susreo ženu koja mu je predala papir s uputama o napadu na jedan noćni klub. Sigurnosne službe su uspjele osujetiti plan i razbiti ćeliju, a time je i Ramzijeva tajna misija bila gotova.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.