“Novinari ne kleče” u Novom Sadu: Mediji stranački bilteni

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Oko dvije stotina novinara i građana večeras je sa Trga slobode u Novom Sadu na protestu “Novinari ne kleče” ponovo zatražilo da predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razriješi dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističkih poruka upućenih novinarki TV B92 Zlatiji Labović početkom decembra.

Branislava Opranović, novinarka i član Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) kazala je da je Gašić simbol i primjer kako vlada ove države ugnjetava medije, novinare i sve njene građane.

“Mediji su postali plaćeni bilteni vladajuće stranke, a građanima je uskraćeno osnovno pravo na osnovnu, blagovremenu, istinitu i necenzurisanu informaciju. Nije svejedno ko će doći umesto Gašića. Jer, ako umesto njega dođe neki novi Gašić koji takođe neće biti odgovoran za svoje postupke i koji će slušati naredbe bez imalo odgovornosti, onda nije ništa urađeno. Nadamo se da će sve veći, sve masovniji protesti novinara i građana po gradovima Srbije učiniti nešto da se ova situacija promijeni. Shodno sve većim pritiscima, mijenjat će se i naš odgovor i način našeg reagovanja i protestovanja”, rekla je Opranović.

Novinarka i članica NDNV-a Maja Živanović podsjetila je na nekoliko događaja u bliskoj prošlosti u kojima su novinari bili izloženi političkim pritiscima, pomenuvši novinare lista “Pančevac” koji su ucjenjivani da se učlane u Srpsku naprednu stranku (SNS) ukoliko žele da zadrže posao, ali i novinare koji su se našli na udaru političkih stranaka i njihovih predstavnika zbog profesionalnog obavljanja svog posla.

“Zbog toga tražimo od političkih stranaka na svim nivoima vlasti da u ovoj izbornoj godini garantuju da će svaki novinar u svakoj opštini i u svakom gradu u Srbiji moći da obavlja svoju novinarsku dužnost bez ometanja, ucjena i pritisaka”, kazala je Živanović.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić rekao je da je veći problem od Gaićevog ispada i “ogroman šamar” to što je premijer Vučić rekao da će mu dati priliku da se bavi javnim poslom, ali na nekoj drugoj funkciji.

“Mislim da mi treba da promenimo naše zahtijeve, da ne tražimo više razrješenje Bratislava Gašića sa mjesta ministra odbrane, već i garanciju da se Gašić više nikada neće naći ni na jednoj javnoj funkciji. Sve ostalo je u stvari samo njihovo vježbanje koliko mi možemo nisko da padnemo”, zaključio je Stanetić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.