NSRZB: Uvesti naknadu od 100 KM za svakog glasača na izborim

Svakom građanu BiH mora biti obavezan da glasa uz naknadu od 100 KM, smatra Narodna stranka Radom za boljitak koja je danas uputila prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Narodna stranka Radom za boljitak (NSRZB) smatra da je novčana stimulacija najbolji način za povećanje demokratičnosti.

U svom Prijedlogu, koji su uputili Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, naveli su da u članku 1.4 u stavku (1), iza riječi: „ima pravo“ dodaju se riječ: „i obvezu“, a iza riječi: „glasa i“ dodaje se riječ: „pravo“.

U istome članku dodaje se stavak (3), koji glasi: „(3) Svaki državljanin Bosne i Hercegovine koji ima biračko pravo i koji izvrši svoju obvezu glasovanja na općinskim izborima 2016. i na svim slijedećim izborima u Bosni i Hercegovini ima pravo na naknadu troškova u visini od 100 KM“.

NSRZB je u svom obrazloženju navela da BiH “ima mladu demokratiju” što za posljedicu ima mali odziv birača na izborima. Ta činjenica dovodi do toga da su mnogi općinski načelnici izabrani s 15–20 posto birača od ukupnoga biračkoga tijela u tim općinama, ističu iz stranke.

NSRZB dodaje da se članovi predsjedništva BiH izabiru sa ispod 10 posto birača od ukupnog biračkog tijela u BiH.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.