Obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas je u okviru 450. Skokova sa Starog Mosta obilježena 12. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih atrakcija. Prije 12 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8000 fildžana prave bosanske kafe. I ove godine Guinnessova džezva je izazvala veliku pažnju turista.

«Vispakova najveća džezva na svijetu postala je tradicionalni dio Skokova sa Starog mosta. Važno nam je da smo i danas ovdje i da smo ovom velikom događaju za Mostar mogli dati svoj doprinos. Najveća džezva na svijetu postala je na neki način i zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe. ‘Džezva’ je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Posljednji takav povod bio je u maju ovu godine u Ljubljani kada su na poziv bosanskohercegovačkih udruženja državnih institucija, Vispakova džinovska džezva i ispijanje bosanske kafe na Prešernovom trgu bili dio programa obilježavanja dana Bosne i Hercegovineu ovom gradu», izajvio je Armin Hodžić rukovodilac marketinga i prodaje u kompaniji Vispak d.d. Visoko.

4249660c-7342-49b2-b715-fb141f04ee72

Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe. Najveća džezva na svijetu nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

(Visokoin.com)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.