Od početka godine blagi pad broja nezaposlenih u ZDK-u

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na posljedni mjesec 2015, zabilježen je blagi pad broja nezaposlenih osoba. No, na evidenciji ove Službe je i dalje više od 66.900 osoba.

Ključni razlozi za blagi pad nezaposlenosti u prvom polugodištu ove godine su efikasniji programi poticaja za zapošljavanje. Ti su programi finansirani iz različitih izvora, a pored ostalog su podrazumijevali novčanu podršku poslodavcima za novo upošljavanje kao i osobama koje su se odlučile za projekte samozapošljavanja.

Po Uredbi Vlade Federacije putem Federalnog zavoda za zapošljavanje osigurano je oko 10 miliona maraka. “Od 2010. do 2015. godine imali smo tri-četiri miliona ukupno sredstava kojima smo raspolagali, ove godine je taj iznos znatno veći – dva do tri puta”, napominje Marinko Kelavić, direktor Službe za zapošljavanjue ZDK-a.

Služba za zapošljavanje je u ovoj godini intenzivno sarađivala s kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, u vezi s programima obrazovanja odraslih, prekvalifikacije i dokvalifikacije. Te su aktivnosti, pokazuju iskustva, način kako odgovoriti zahtjevima tržišta rada.

“Federalni zavod zapošljavanje je za tu namjenu prekvalifikaciju, dokvalifikaciju nezapsolenih osoba izdvojio milion KM na nivou Federacije. Na taj program apliciralo je oko 35 poslodavaca s područja ZDK-a”, kaže Sehadet Hadžić, načelnik Odsjeka zapošljavanja.

Programom obukom do zaspolenja bit će prekvalificirano, a u Službi za zapošljavanje očekuju i zaposleno, oko 100 trenutno nezaposlenih osoba. Istovremeno realizirali su i programi profesionalne orijentacije u školama čiji je cilj pomoći mladima kod izbora zanimanja koje ima perspektivu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.