Od raka dojke oboli milion žena godišnje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima opravdavamo nebrigu o sebi. Ali jedino i isključivo prevencijom žene mogu da se zaštite od zloćudne bolesti kao što je rak dojke. Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti. Ali, rak dojke još je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milion žena godišnje.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Ako se prepozna u početnoj fazi, potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnostikovale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovno vršiti samopreglede. Samopreglede je najbolje raditi jedanput mjesečno, nedjelju dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne.

Ako napipate kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite ljekaru koji će vas uputiti na pregled ultrazvukom (ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina). Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući slijedi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje da li je ono maligno. Nakon biopsije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignim.

Faktori rizika

Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju mogućnost obolijevanja: gojaznost značajno utiče na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno pretjerano konzumiranje alkohola postojanje raka dojke u porodici početak menopauze rano dobijanje prve menstruacije hormonska terapija. Ako otkrijete kod sebe neke od ovih faktora – nema razloga za brigu.

Istraživanja su pokazala da 80 odsto žena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću mjeru. Na neke od njih ne može da se utiče, ali na neke obavezno mora.

Mitovi o raku dojke

Glavna prevencija ove bolesti je tačna informacija. Uvijek pitajte ljekara sve što vas zanima, jer nema glupog pitanja kad se radi o vašem zdravlju.

Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke su: Može se spriječiti: Netačno, zbog toga što se ne zna šta ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno liječenje jedini je način da mu se uspješno suprotstavimo.

Samo žene s poznatim faktorima rizika obolijevaju od raka dojke: Oko 70 posto oboljelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.

Liječenje može da bude kobnije od same bolesti: Hemioterapija, zračenje i hormonska terapija znatno povećavaju broj preživjelih.

Hiljade učesnika “Trke za ozdravljenje” u Sarajevu

Hiljade žena, djece, ali i muškaraca iz svih dijelova BiH još jednom su ukazali na važnost podizanja svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke trkom, odnosno šetnjom na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Sva sredstva koja su prikupljena od registracije biće utrošena za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Rijetko se javlja prije 20. godine, a najčešći je između 55. i 70. godine. Od raka dojke mogu oboljeti i muškarci, ali je rak dojke stotinu puta češći kod žena.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.