OHR o referendumu: Ne trošite javni novac, razgovarajte

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o raspisivanju referenduma.

Politički predstavnici Bošnjaka u Republici Srpskoj pozivaju Ured visokog predstavnika da se aktivno uključi u ovu problematiku.

Da li će OHR reagirati kada je u pitanju odluka o provođenju referenduma u Republici Srpskoj? Kako su iz OHR-a kazali, Odluka krši okvirni sporazum za mir, a od vlasti u ovom bh. entitetu očekuje se da javni novac ne troši na organizaciju referenduma već da razgovara s ostalim političkim akterima.

”Kako smo i ranije saopćili, odluka Narodne skupštine od 15. jula o održavanju referenduma o Danu RS krši Opći okvirni sporazum za mir. Od glasača u Republici Srpskoj se traži da odlučuju o pitanju koje je već riješio Ustavni sud BiH, čije su presude konačne i obvezujuće, i entiteti ih moraju provoditi. Umjesto suprotstavljanja odlukama Suda i trošenja značajnih javnih sredstava na organizaciju referenduma, od vlasti Republike Srpske se očekuje da rješavaju nesporazume putem konstruktivnog dijaloga sa drugim političkim akterima. To je najbolji put naprijed. OHR još jednom poziva vlasti Republike Srpske da ispoštuju i provedu odluku Ustavnog suda BiH”, navedeno je.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru prošle godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.