OI će koštati 12 milijardi dolara, upitno je koliko će donijeti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Brazilski grad Rio de Janeiro će u period od 5. do 21. augusta biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara, a procjene su da će ta najveća sportska smotra ove godine koštati blizu 12 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA). Rio je domaćin 31. Olimpijade, a prve su to igre koje se organiziraju na području Južne Amerike. U 28 sportskih olimpijskih disciplina natjecat će se blizu 10.500 sportista iz 206 zemalja svijeta.

Organizacija za međunarodni kreditni rejting Moody's ranije je objavila procjenu da će Olimpijske igre u Riu koštati blizu 12 milijardi dolara. Za izgradnju infrastrukture utrošeno je 7,7 milijardi, za izgradnju novih sportskih kompleksa 1,8 milijardi, a za administrativne, marketinške i smještajne usluge je investirano 2,5 milijarde dolara.

Planirano je da 40 posto sredstava za troškove osiguraju domaći sponzori, 25 posto Međunarodni olimpijski komitet (MOK), 16 posto sredstava će biti osigurano prodajom ulaznica, 12 posto će osigurati međunarodni sponzori, a sedam posto sredstava će biti prikupljeno od prodaje licenci i drugih izvora.

Brazilska federalna razvojna banka (BNDES) je od juna 2014. godine za organizaciju Olimpijade osigurala kredit u iznosu od 3,2 milijarde dolara.

Analitičari kompanije Visa, jednog od zvaničnih sponzora Olimpijade u Riu, očekuju da tokom Igara Brazil posjeti pola miliona stranih turista. Očekuje se da 45 posto turista u Brazil dođe iz Latinske Amerike i Kariba, 30 posto iz Evrope, 15 posto iz Sjeverne Amerike, pet posto iz zemalja Azije i Pacifika, a preostalih pet posto iz zemalja Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i drugih regija.

Prema podacima MOK-a, tokom Olimpijade i Riu će biti angažirano 85.000 službenika sigurnosti iz 55 zemalja, a očekuje se da Olimpijadu prati više od 20.000 predstavnika medija. Planiran je angažman 50.000 volontera, 3.200 sportskih sudija i 16.000 novih uposlenika u hotelima i drugim objektima.

Olimpijada u Riu će ući u historiju i po tome što će na njoj prvi put učestvovati deset sportista pod zastavom “izbjegličkog tima”, kako bi ukazali na globalni problem te populacije.

Golf se i Riu vraća u olmpijsku porodicu sportova prvi put nakon 1904. godine, a nove sportske discipline su i ragbi i kiteboarding.

Za regularnost takmičenja na Olimpijadi u Riu MOK će angažirati više od 200 službenika za antidoping, a tokom igara bit će urađena analiza 4.500 uzoraka urina i 1.000 uzoraka krvi sportista.

Tokom igara se očekuje prodaja ukupno šest miliona ulaznica uz prosječnu cijenu od 35 dolara. A ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijade će biti održane na stadionu Maracana koji ima kapacitet od 78.800 gledalaca. Sportisti će se natjecati na borilištima u ukupno 34 sportska kompleksa.

Iako je posve sigurno da će Olimpijada doprinijeti promociji Brazila i njegove turističke ponude, još uvijek je predmet rasprava pitanje da li će tako skupi i obimni sportski događaj u konačnici imati pozitivne odjeke na brazilsku ekonomiju.

Eksperti Moody'sa su još u maju upozorili da Olimpijada neće biti korisna za oživljavanje “posrnule” ekonomije Brazila. U izvještaju te kuće se navodi da će igre kratkoročno biti pozitivne za boljitak života stanovnika regije Rio de Janeiroa koji sa 16 miliona čine osam posto brazilske populacije, ali da će negativni ekonomski trendovi i inflacija u zemlji domaćinu biti nastavljeni i nakon Olimpijade.

Prethodne Ljetne olimpijske igre doržane su 2012. godine u Londonu, a Velika Britanija je zvanično saopćila da su igre koštale 15 milijardi dolara, a donijele zaradu od četiri milijarde. Britanski ured za trgovinu i investicije je nakon igara saopćio da je indirektni doprinos Olimpijade britanskoj ekonomiji donio 17 milijardi dolara.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.