OO SDP Visoko: Amandmani naše zastupnice nisu prihvaćeni

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na trećoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta FBiH održanoj 13.12.2016. parlamentarna većina usvojila je Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju bez prihvatanja uloženih amandmana.

Među stotinjak amandmana koje Vlada i parlamentarna većina nisu prihvatili, našlo se i 10 amandmana zastupnice iz SDP-a Jasmine Zubić koji su imali za cilj unaprijediti sistem ostvarivanja prava osiguranika iz oblasti penzijsko invalidske zaštite.

Nažalost, tekst Zakona koji je usvojen ne odražava Strategiju reforme penzionog sistema koja je usvojena 2014. godine, ne predviđa preračun penzija, ukida se zajamčena penzija, ne garantuje se isplata penzija iz budžeta, skraćuju se rokovi za ostvarivanje prava i predviđa se finansiranje penzija kreditnim sredstvima.

Iako je to jedan od zakona koji predviđa Reformska agenda, po svojoj sadržini ne može se nazvati reformskim zakonom.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.