Općina Kakanj uređuje kulturnu baštinu i uvrštava je u turističku ponudu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Općina Kakanj je izuzetno bogata spomenicima kulture koji potječu iz različitih perioda, te će se radi njihove što bolje prezentacije i uvrštavanja u turističku ponudu općine pristupiti i njihovom uređenju i prezentaciji, najavila je u razgovoru za Fenu muzejska pedagoginja Amina Kovač.

Kako navodi Kovač, uposlenici najmlađeg muzeja u Bosni i Hercegovini, Muzeja Kaknja, koji djeluje u sklopu JU Kulturno-sportskog centra Kakanj, pokrenuli su ovog mjeseca aktivnosti na uređenju vidikovca i nekropole stećaka na Ivničko-zagradskoj gradini, lokalitetu koji datira još iz perioda prethistorije.

– U sklopu akcije čišćenja i uređenja lokaliteta uređena je pješačka staza i prilazi, izvršeno je čišćenje otpada, ofarbane su klupe, postavljena je sigurnosna ograda i znakovi te označavanje prostora nekropole na kojoj se nalazi pet nadgrobnih spomenika – kazala je ona.

Aktivnosti na zaštiti i promociji kulturno-historijskih spomenika općine Kakanj nastavljene su obilascima najznačajnijih spomenika kulture koji se nalaze na prostoru ove općine i to Kula hadži Mehmed-bega, zgrada poznata kao “Turski sud” u Ribnici, Glavica u Bilješevu, prethistorijsko neolitsko naselje Obre II, džamija u Kraljevoj Sutjesci, franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci sa vladarskim dvorima iz 14. i 15. stoljeća, Sultanov konak, nekropola stećaka u Nažbilju te kuća Ive Duspera, Kraljeva Sutjeska.

U toku ovih obilazaka konstatirano je postojeće stanje objekata i lokaliteta te su preliminarno dogovorene različite aktivnosti na zaštiti onih najugroženijih kao što je Turski sud u Ribnici koji je nacionalni spomenik BiH od 2012. godine.

– Općina Kakanj je izuzetno bogata spomenicima kulture koji potječu iz različitih perioda, te će se radi njihove što bolje prezentacije i uvrštavanja u turističku ponudu općine pristupiti i njihovom uređenju i prezentaciji, a naredni korak je uređenje prostora nekropole Nažbilj, koja broji oko 50 nadgrobnih spomenika iz srednjeg vijeka. Ovim aktivnostima Muzeja Kaknja prekinuta je dugogodišnja nebriga o našoj baštini, a neki od ovih lokliteta postali su veoma atraktivni kako lokalnom stanovništu, tako i drugim posjetiocima općine Kakanj – kazala je za Fenu muzejska pedagoginja Amina Kovač.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.