Optužnica protiv 13 osoba za ratne zločine u Bosanskom Novom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 13 osoba, koje se terete za zločin protiv čovječnosti na području općine Bosanski Novi tijekom 1992. godine.

Optužnica tereti optužene, da su tijekom lipnja (juna) 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, TO, Vojne policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao sudionici napada, osobno i izravno, sudjelovali u ubojstvima, mučenju i progonu cjelokupnog civilnog bošnjačkog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

“Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi su osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, počinili ubojstvo 27 civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih obitelji, te tukli, mučili i zlostavljali, pred njihovom djecom i ženama, koji su gledali zlostavljanje. Prema prikupljenim dokazima, žrtve su dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga, ubijeni pucnjima iz vatrenog oružja i zakopani u zajedničku grobnicu. Nakon počinjenja zločina, gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo prognano je sa područja općine Bosanski Novi”, navodi se u optužnici.

Optuženi se terete da su 1996. godine, u namjeri prikrivanja zločina, sudjelovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u rijeku, što je prouzrokovalo da tijela samo 9 žrtava budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini rijeke gdje su bačena, dok se za tijelima ostalih još uvijek traga, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi su: Babić Ljuban (1962), Balaban Ranko (1959), Karalica Rajko zv. „Rajkan“ (1968), Brčin Milenko (1962), Odžić Mirko zv. „Dragičin“ (1960), Babić Milenko (1958), Balaban Ostoja zv. „Pajdo“ (1950), Goronja Ratko zv. „Ogi“ i „Rade“ (1965), Reljić Nikola (1965), Baltić Dragan (1963), Baltić Ranko (1960), Kapetanović Miroslav zv. „Mićo“ (1974) i Grab Ranko (1965), svi iz Bosanskog Novog.

Ovo je do sada najopsežnija optužnica, navode iz Tužiteljstva BiH, za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, a uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 40 svjedoka, od kojih će 5 svjedočiti uz mjere zaštite i priloženo je oko 300 dokaznih materijala, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženih.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.