OSMANAGIĆ IŠARMIRAO REUTERS: “Posjetitelji tvrde da im bolovi pored piramida nestaju”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Hrvatski volonteri su radili na botaničkom vrtu, dok je grupa Čeha redala kamenje u obliku spirale. Austrijski posjetitelji meditirali su na vrhu brda, ostali u tunelima, stavljajući ruke na ogromne keramičke blokove. Jedan čovjek je čak tvrdio da je bol u ruci nestao.

U široko raspostranjenoj dolini Bosne, u novom parku, volonteri grade u obliku spirale botanički vrt i rezbare mramorne obeliske sa kosmičkim znakovima dok posjetitelji meditiraju u tunelima, piše Reuters o nedavnoj posjeti visočkim piramidama.

Arheolozi su nazvali sve ovo “okrutnom prevarom” prije deset godina kada je amaterski kopač Semir Osmanagić rekao da je pronašao piramide u maloj balkanskoj zemlji, na mjestu gdje drugi vide samo špicaste brda.

Deset godina kasnije, amaterski arheolog čiji je hobi i šešir donio mu nadimak “bosanski Indiana Jones” je otišao i korak dalje, zapravo pretvarajući mjesto u park s ciljem da posjetiteljima omogući duhovno iskustvo.

piramide-reuters-5

Evropska asocijacija arheologa 2006. godine je nazvala Osmanagićevu piramidu teorijom prevare, rekavši da nije bila naučno zasnovana. Od tada, u više navrata kritikovali su Osmanagićev rad.

Međutim, tokom nedavne posjete parku, koji je otvoren sredinom juna, desetine volontera i posjetilaca se pokolebalo, insistirajući na osjećaju da je prisutna posebna energija na tom mjestu.

Hrvatski volonteri su radili na botaničkom vrtu, dok je grupa Čeha redala kamenje u obliku spirale. Austrijski posjetitelji meditirali su na vrhu brda, ostali u tunelima, stavljajući ruke na ogromne keramičke blokove. Jedan čovjek je čak tvrdio je bol u ruci nestao.

piramide-reuters-6

Projekat, koji Osmanagić, biznismen iz Sjedinjenih Američkih Država rođen u Bosni, kaže da finansira sa svojim novcem, nije podržan od strane vlasti. Ali mještani u ovom području su to pozdravili kao izvor prihoda.

-Živio sam od ovog projekta u proteklih 10 godina”, rekao je Nedžad Šećerović, koji vodi malu suvenirnicu u podnožju jednog brda koje Osmanagić naziva piramidom.

Gužve ne postoje kao onda kada je Osmanagić prvobitno rekao da je otkrio piramide, ali on procjenjuje da je oko 5.000 posjetilaca došlo vidjeti park, od kako je otvoren 18. juna, piše Reuters.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.