Osniva se novi Rukometni savez u BiH?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Navikli smo na razne presedane u bh. sportu, ali ovakav slučaj se ne pamti. Osniva se novi Rukometni savez u BiH?!

Nedavno je u prostorije Rukometni savez BiH ušla Federalna porezna inspekcija i naložila postojećem RSBiH da se do 18. decembra izvrši preregristracija Saveza u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH.

Najveća uočena nepravilnost je to da RSBiH, koji je nastao 2002., nikada nije upisan u registar udruženja kod Ministarstva pravde BiH. Da pojednostavimo, RSBiH nikada pravno nije ni postojao.

Postavlja se logično pitanje: kako su i na koji način čelni ljudi Saveza potpisivali ugovore? Postoje li fakture, fiskalni računi? Da li su izavarani sponzori i dobavljači za milionske iznose? Da li su firme potpisivale ugovore sa nepostojećim RSBiH?

Nejasno je i to zašto pored Rukometnog saveza Republike Srpske ne postoji i nikada nije osnovan Rukometni savez FBiH, pa da se ujedine u krovni savez i tako funkcionišu kao i u drugim sportovima.

Još skandaloznije zvuči ideja da se formira novi savez koji će se zvati Rukometni savez u Bosni i Hercegovini. Registrovat će se kao Udruženje građana.

Da li je cilj da se na ovaj način jednostavno izbrišu i zalede lopovluci i nepravilnosti? Da li su sva prvenstva od 2002. neregularna? Šta će na ovo reći Svjetska rukometna federacija (IHF)?

Sada kada ih je Federalna poreska inspekciju pritisnula pronalaze se legalna riješenja.

Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić rekao je da će Savez ispoštovati odluku inspekcije i preregistrovati se nakon što dobije saglasnost i dokumentaciju iz Rukometnog saveza RS, Rukometnog saveza Herceg-Bosne, te klubova članica iz FBiH. Preregistracija RSBiH, međutim, neće biti samo formalnost, niti će RSBiH mijenjati svoj statut, već je planirano da se osnuje potpuno novi savez sa novim Statutom, čiji prijedlog je već dostavljen članicama RSBiH – RSRS, RSHB i RSBIH.

Iz saveza na nižim razinama poručuju da će dobro prečešljati dokumentaciju kako bi pristali na kompromis. Predsjednik RSBiH Zdravko Miličević kaže da ovo neće utjecati na igrače iz RS jer su oni regristovani u RSRS dok Vojislav Rađa, nekadašnji selektor reprezentacija, a sada trener Sloge, kaže da će itekako utjecati na igrače jer su svi ugovori igrača ovjereni u Sarajevu.

Da nije smiješno, bilo bi žalosno.

Sve i da se slože oko nove regristracije i da se počne raditi legalno, postavlja se pitanje šta će biti sa 14 godina malverzacija i ko će odgovarati za ovakvo stanje?

Pred svaku međunarodnu utakmicu selektori su plakali kako nemaju novac, kako ih država ne pazi. A odgovor se ovdje krije. Država nije ni mogla pomoći jer Ministarstvo civilnih poslova nije moglo uplatiti novac savezu koji ne postoji.

Skandalozna i nevjerovatna situacija. Uskoro se očekuje da se oglase i IHF i EHF koji će, vrlo je moguće, suspendovati RSBiH. To bi bio kraj svih bruka, odgovorni se mogu i izvući, ali u svemu najviše bi bili prevareni mi, navijači, Bosanci i Hercegovci.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.