Otkazana skoro sva takmičenja: Propala skijaška sezona u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Skoro sva planirana skijaška takmičenja u ovoj sezoni na planinama u Bosni i Hercegovini su otkazana zbog nedostatka snijega i visokih temperatura. Shodno tome, može se konstatovati kako je skijaška sezona u BiH ove godine propala, istakla je za Anadolu Agency (AA) Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza BiH (SS BiH).

Od planiranih ovosezonskih takmičenja u alpskom skijanju u BiH održano je samo jedno.

“U dosadašnjem toku sezone trebali smo imati jedno međunarodno dječije i seniorsko takmičenje, četiri iz Alpskog kupa BiH. Održana je samo jedna trka na Ravnoj planini kod Pala i to u dječijoj konkurenciji. FIS kup Ilidža u alpskom skijanju na Bjelašnici trebalo je biti 13. i 14. februara, ali zbog nedostatka snijega primorani smo ga prolongirati za 27. i 28. februara. Nažalost, danas smo i zvanično pomjerili Otvoreno međunarodno državnom FIS prvenstvo BiH na Jahorini, koje se trebao održati 20. i 21. februara zbog nepovoljne vremenske prognoza i trenutne situacija na stazi. Ovo takmičenje smo pomjerili za 29. februara i 1. marta, pa ćemo vidjeti hoćemo li ga moći i tada održati”, kaže Dojčinović, dodavši:

„Po nas, odnosno skijanje su katastrofalne vremenske prognoze i u idućim danima ove godine. U narednim danima ne predviđa se porast temperatura. Prognoziraju se nikakve ili padavine snijega do pet centimetara, što apsolutno nije dovoljno da bi održavali bilo kakva takmičenja“.

I u nordijskim disciplinama situacija sa skijaškom sezonom u BiH nije bila ništa bolja.
“U skijaškom trčanje uspjeli smo održati jedno međunarodno takmičenje. Balkan kup koji je trebao biti 3. i 4. februar na Dvorištima na Jahorini prolongirali smo za 24. i 25 februar. Kako sada stvari stoje, morat ćemo ga i otkazati. Održali smo četiri domaća takmičenja u ski trčanju u veoma teškim uslovima“, rekla je Dojčinović.

I Evropa kup u snowboardu prolongiran je za mart na olimpijskoj planini Bjelašnici.

„Radi trenutnih uslova i ovo ćemo takmičenja po svemu sudeći morati otkazati. Voljela bih da se varam, ali nažalost očito će biti tako“, smatra Dojčinović, koja kaže da će Skijaški savez BiH od naredne godine nastojati da državna prvenstva, ukoliko ne bude uslova na bh. planinama, održava u inostranstvu:

„Morat ćemo održavati državna prvenstva BiH. Ukoliko vremenske prilika i u narednoj godini budu kao ove, kontaktirat ćemo ski centre u Sloveniji i Austriji i tamo ćemo nastojati organizovati takmičenja iz našeg, domaćeg kalendara. Da bi popravili stanje na našim planinama trebaju velike investicije, ali i da imamo svugdje topove za vještački snijeg ove godine zbog visokih temperatura ne bi mogli stalno praviti snijeg“, naglasila je Jelena Dojčinović, prvi operativac skijaškog sporta u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.