Otkrivena ćelija koja utiče na širenje raka dojke

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Britanski naučnici su možda otkrili na koji način rak dojke dospijeva u krovotok i širi se na pluća, jetru i ostale vitalne organe. Rak dojke uglavnom nije smrtonosan, ali često dovodi do smrtonosnih metastaza.

Istraživači su, testiranjem ćelija i miševa, identifikovali koji je to ključan faktor koji utiče na širenje ovog kancera.

Molekul endosialin je taj koji pomaže istiskivanju kancera u krvne sudove. On se proizvodi na površini pericita, ćelija koje se obavijaju oko krvnih sudova.

“Vjerujemo da je endosialin, odnosno njegova količina u organizmu, dobar pokazatelj toga da li će rak na dojci metastazirati”, kaže profesor Kler Isak, jedan od predvodnika istraživanja na Institutu za istraživanje kancera u Londonu.

“Također, otkriće ukazuje na to da bi bilo moguće i blokirati širenje kancera uticajem novih lijekova na ovaj molekul. To je nešto što planiramo da dublje istražimo.”

U budućnosti, ženama sa visokim nivoom endosialina davaće se intenzivnija terapija, u pokušaju spriječavanja bolesti.

U narednim studijama istraživači će ispitivati zašto neke žene stvaraju više endosialina od drugih.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.