Papa protiv da žene budu sveštenice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je danas protivljenje da žene budu sveštenice, rekavši da je “posljednju riječ” o tom pitanju iznio papa Jovan Pavle Drugi i da nisu predviđene nikakve promjene.

Završavajući posjetu Švedskoj, gdje luteransku crkvu vodi žena, papa je upitan da ći će Rimokatolička crkva omogućiti ženama da budu sveštenici.

“Posljednja riječ je bila jasna i izrekao ju je Sveti Jovan Pavle Drugi, i to ostaje. To ostaje”, rekao je Franja.

Jovan Pavle Drugi je u apostolskom pismu 1994. godine odbacio pitanje imenovanja žena kao sveštenika, navodeći da “Crkva nema vlast da povjerava sveštenstvo ženama i da je ta odluka konačna za sve vjernike Crkve”.

Papa Franja je boravio u posjeti Švedskoj, gdje je sa velikodostojnicima Luteranske crkve učestvovati u obilježavanju 500. godišnjice protestantske Reformacije.

Franjo i predsjednik Luteranske svjetske federacije Munib Junan potpisali su u ponedjeljak u Švedskoj zajedničku izjavu kojom se obavezuju da će unaprijediti odnose rimokatolika i luterana.

Ova posjeta posebno je značajna imajući u vidu da je jezuitski red, čiji je član bio i sam papa Franja, osnovani upravo radi odbrane rimokatoličke vjere od protestantskih reformatora.

Reformacija je počela 1517. godine kada je Martin Luther okačio na vrata katedrale u Vitenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Luther se protivio korupciji u crkvi, posebno praksi prodaje oprosta (indulgencija) da bi se smanjila kazna za grijehe.

Papa Lav Deseti ekskomunicirao je Martina Luthera, ali crkva nije mogla da zaustavi širenje njegovog učenja u sjevernoj Evropi, što je dovelo do vjerskih ratova koji su trajali decenijama.

Protestantizam je uz rimokatolicizam i pravoslavlje jedna od tri dominante struje u hrišćanstvu, a luteranizam je jedna od glavnih grana protestantizma.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.