Patite od glavobolja? Šta one kažu o vašem zdravlju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Blizu 12 miliona ljudi na svijetu ima pogrešnu dijagnozu, i taj broj nije konačan. Naprotiv, povećava se iz godine u godinu. Najveći problem jeste što većina od pomenute brojke – sama sebi da dijagnozu, a ta je najčešće – glavobolja. Još veći problem jeste taj što glavobolja, odnosno način na koji vas glava boli može dosta da kaže o vašem zdravlju.

Skok tenzije, glavobolja zbog iscrpljenosti tokom dana su one “standardne”, ali mjesto i način na koji vas boli glava može dosta da kaže o opasnim oboljenjima koje možete potencijalno imati.

Tupa bol oko nozdrva najčešće kaže da imate probleme sa sinusima, ali vrsta boli i mjesto gdje glava boli prijetnja su za evenutalne jako opasne bolesti – koje mogu završiti na najgori način.

1. Gromkolika bol

Glava vas zaboli iznenada, i nepodnošljiva bol je prisutna negdje oko 60 sekundi. Morate na pregled hitno – vjerovatno je da krvarite iz mozga.

2. Bol nakon tjelovježbe ili seksa

Jako često može da rezultuje anerurizmom mozga ili je prva naznaka da imate tumor.

3. Glavobolja koja vam muti vid

Znak za srčani udar, obično odlazi u pratnji sa poteškoćama u govoru i mentalnom konfuzijom.

4. “Najgora glavobolja ikad”

Razlozi mogu biti razni – preporučuje se puni pregled kod ljekara.

5. Glavobolje nakon 50 godine života

Mogu biti indicije aterosklerotskih promjene u velikim arterijama u mozgu.

6. Glavobolje nakon povreda glave

Vrtoglavica, mučnina… vjerovatno se radi o blagom ili težem potresu mozga.

7. Učestala glavobolja

Ako vas konstantno glava boli sedam ili više dana, sedmica – koncentrisana je oko jednog oka – i prati je povraćanje, zakažite pregled kod doktora. Aneurizma mozga u najavi.

8. Meningitis glavobolja

Ukočen vrat, groznica, temperatura – klasični simptomi meningitisa.

9. Glavobolja koja se pogoršava nakon 24 sata

To je znak da preživljavate moždani udar. Hitna pomoć, pod hitno.

10. Glava vas boli “drugačije” u odnosu na inače

Ako imate historiju raka u porodici, a vas trenutno boli glava na neki totalno drugačiji način – vrlo je moguće da se mozgom širi kancer mozga, odnosno tumor na mozgu.

Savjet stručnjaka: Glavobolje nikada nemojte ignorisati. U svakom momentu morate biti svjesni simptoma, a u komunikaciji sa doktorom uvijek znajte koju terapiju piti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.