Performans “150.000”: Mladi odlaze, gradovi nestaju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Neformalna grupa mladih u ponedjeljak, 21.03.2016. u 12h se okupila pred Parlamentarnom skupštinom BiH sa namjerom da ukaže na sve veći problem odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Mladi su simbolično kreirati broj 150.000, dimenzija 10×2 metra koristeći više od 80 pari obuće. Na ovaj način će predstaviti ukupan broj mladih koji su od 1995. godine napustili Bosnu i Hercegovinu.

Nakon kreiranja ove zanimljive postavke mladi su predati i listu zahtjeva Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Ti zahtjevi su:

1. Izmijeniti koeficijente za obračunavanje plata poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH i to na način da nakon izmjena koeficijenata najveća plata poslanicima i delegatima bude u makisimalnom iznosu od 3 prosječne plate u BiH.

2. Izmijeniti koeficijente za obračunavanje plata svim izabranim i imenovanim licima, te državnim službenicima na način da nakon izmjena koeficijenata najveća plata bude u makisimalnom iznosu od 3 prosječne plate u BiH.

3. Ukinuti pravo na paušale poslanika i delegata.

4. Brisanje člana 46. iz Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Član 46.: Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih netoplaća, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosjeĉnih mjeseĉnih netoplaća iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povoljnije.

5. Objaviti tačan podatak o broj uposlenih državnih službenik na svim nivoima.

PREPORUKA: aktivno raditi na smanjenju broja zaposlenih u državnim insitiucijama

6. Kreiranje fonda za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih u BiH koji će u 2017.-og godini imati budžet od 50 miliona KM.

7. U roku od 15 dana napraviti dogovor oko spornih pitanja vezanih za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, te pristupiti finalnoj.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.