Pet razloga zašto je teško biti uspješan CEO

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U posljednjih nekoliko godina svijet je svjedočio brojnim startupima, posebno u “Silikonskoj dolini”.

Ipak, pretvoriti ideju u djelo, te napraviti uspješnim nije lako. Za to je potreban dobar CEO. Osim postavljanja strategije i vizije budućnosti kompanije, izvršni direktori odnosno CEO moraju uraditi mnogo veoma bitnih stvari kako bi kompanija dugoročno djelovala.

Donosimo 5 razloga zašto je teško biti kvalitetan CEO.

1. Više ožiljaka nego trofeja

Biti CEO je nezahvalan posao. Potrebno je motivisati samog sebe, svoje uposlenike i partnere bez obzira na finansijske prepreke te osigurati integritet poslovanja. Pohvale je potrebno uvijek prenositi na sve uposlenike, a greške i neuspjehe prihvatati, kako u strategiji, odlučivanju ili izvođenju”, rekao je Christopher Justice, direktor marketinga iz Magnolia International.

2. Potrebno se postaviti u mnoge položaje

“Postoji milion stvari koje možete uraditi kao CEO. Mnogo vremena sam proveo pokušavajući shvatiti na što je vrijedno potrošiti svoje vrijeme. Svaki mjesec sam se stavljao u novu ulogu i pokušavao shvatiti koja je uloga od vitalnog interesa za kompaniju”, istakao je Lauren Kay, osnivač Dating Ringa i SmartSittinga.

3. Morate biti u mogućnosti napraviti velike odluke i poduzeti teške rizike

“Ja radim na izgradnji odnosa s većim klijentima, a radeći to susrećem se sa mnogobrojnim rizicima. Jedan CEO uvijek teži riziku, a vrednovanje odluke mora biti ispravno. To može biti veoma stresno s vremena na vrijeme”, rekao je Usman Majeed, osnivač TechTwurl i Protectiona.

4. Nepredvidljivost

“U bilo kojem trenutku život CEO se razlikuje od osobe do osobe. Svakodnevno je jedinstven i veoma nepredvidljiv. Ne postoje univerzalna pravila, već svaka kompanija ima svoj način”, rekao je Justin Spratt, osnivač Web tech incubator, mentor i investitor.

5. Morate naučiti da što manje odlučuje

“Pravi CEO mora osposobiti druge uposlenike u kompaniji da donose ključne odluke u organizaciji. Izvršni direktor treba imati uposlenika koji će znati donijeti pravu odluku. Time će se CEO usredotočiti na najvažnije odluke, a u isto vrijeme imati veliko povjerenje u svoje saradnike”, rekao je Auren Hoffman, bivši CEO uprave LiveRamp.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.