PISMO KOJE JE RAZBJESNILO VUČIĆA: “Referendumska igra za Srbe s obje strane Drine”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pisac i scenarista Žarko Jokanović juče je u Blicu objavio “pismo poslušnog građanina Srbije” koje je, kako saznajemo, razbjesnilo premijera Aleksandra Vučića.

Jokanović u pismu naslovljenom “Referendumom nahranjeni” kritikuje Vučića zašto nije uticao na Milorada Dodika i zaustavio održavanje najavljenog referendum u RS-u. Jokanovićevo pismo u cijelosti prenosimo:

“Od srca vam čestitam na tom dostignuću. Pošto je čestita gromada iz Laktaša usrećila svoj narod impresivnim standardom, ostalo mu je još samo da vam podari referendum o krucijalnom pitanju praznika vašeg entiteta. Što će izgladnele patriote s obe strane Drine dovesti do orgazmičkog ushićenja, u nedostatku drugih osnovnih životnih potreba i ushićenja. Tim pre, što će vam kojekakve lopuže, nitkovi i hulje, zaogrnuti plaštom lažnog patriotizma, hitro objasniti da je bolje da imate državni praznik, nego da imate detetu da date šta da jede. U tome su vođe s obe strane Drine podjednako uspešne. Da vam daruju ono što vam ne treba, kako bi vam skrenuli misli sa svega onoga što nemate. Jer patriotizam je rastegljiv pojam, naročito kada se definiše interesima stranih sila, koji se podudaraju sa interesom lokalnih poglavica. Što najbolje zna firer iz Batajničkog sokaka, koji danas grli, ljubi i priziva Putina, zaboravljajući da je nudio sebe i svoje četničke jedinice Amerikancima za borbu protiv zlih Iračana.

Zato se svi radujemo ovom divnom igrokazu koji nam je priređen. Jer, jedno je ono što se vidi na pozornici, a sasvim drugo ono što se dešava iza scene. Vaš vođa bi referendum po svaku cenu, a naš vođa, potpomognut Boratom iz Bajčetine, je protiv, ali neće da se meša. Što strancima slikovito objašnjava značenje nove srpske poslovice, u deminutivu: I Vučić sit i ovce na broju.

Tim pre, što srpska vlast s jedne strane Drine radi za Ruse, a srpska vlast sa druge strane Drine za Amerikance. Dakle – nijedna srpska vlast ne radi za Srbe, nego za sebe i svoje strance. Što je sjajno za čitav srpski rod, kojem ni obraćanje Bogu u sopstvenoj himni neće puno pomoći.
A kad nema pomoći – ima teatra. Zato je, u danu kada je objavljeno da je Republička direkcija za imovinu raspisala konkurs za izgradnju Prokopa, koji je naš vođa nedavno svečano otvorio, objavljeno i da će tog dana taj isti naš vođa u Beogradu održati tajni sastanak, na tajnoj lokaciji, sa tajnim saradnicima. Tako su svi vođini mediji brujali o toj tajnovitosti, čime su potvrdili status vizitkarte čuvenog Nušićevog sreskog špijuna Alekse Žunjića. Što je dovoljno za početak komedije, koja na Balkanu uvek preraste u tragediju. A taman smo pomisli da smo se izvukli, jer je vođa najavio zlatno doba, koje je već započelo poskupljenjem struje i infostana.

Zato je ova referendumska igra od velikog značaja za Srbe s obe strane Drine. Podjednako gladne i nebitne mase, poslušno potčinjene volji svojih vođa. Zato se igra i nastavlja. Naš vođa je pre podne proturio vest da neće na sastanak sa gromadom iz Laktaša, a već popodne je sedeo sa njim na istom tom sastanku. Čime je potvrdio da je njegovo odlučno NE – još odlučnije DA. I obrnuto. A kada se ukazala opasnost da se to može protumačiti kao izdaja – patriotizam se osvežio hapšenjem hrvatskog špijuna u Beogradu. Dok su ruski i američki špijuni neometano nastavili da rade. Što je sasvim očekivano. I prihvatljivo, za vođe s obe strane Drine.

Zato vas pozdravljam vašim tradicionalnim pozdravom:

O patriotizmu uvek se glasa – da gladna masa ne talasa.

Zauvek vaš
poslušni građanin,
Srba

P. S.
Država u kojoj se deca ubijaju zbog bede, jer nemaju da plate mesečnu kartu da bi išli u školu – ne treba ni da postoji. Bilo s koje strane Drine.

Žarko Jokanović

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.