PMS i Dismenoreja: Tegobe počinju u drugoj polovini ciklusa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predmenstrualni sindrom (PMS) je skup simptoma koji se ciklički pojavljuju ovisno o fazama menstrualnog ciklusa u obliku psihičkih i fizičkih tegoba. Tegobe se najčešće javljaju u drugoj polovini ciklusa, 7 – 10 dana prije menstruacije i nestaju nekoliko sati nakon početka menstruacijskog krvarenja. Računa se da više od 70% žena pati od predmenstrualnog sindroma, a većina žena u zapadnom svijetu. (anglosaksonska i njemačka literatura navodi 40%). Problem predmenstrualnog sindroma opisuje se od 1931. godine, a terminologija i temeljne karakteristike obrađene su 1950-ih godina od kada se sindrom sistematično istražuje.

Predmenstrualni sindrom najčešće se pojavljuje: u dobi između 20. i 40. godine, kod žena koje jedu puno slatke i slane hrane, kod žena koje žive pod stresom, kod žena koje boluju ili su bolovale od depresije, kod žena koje su više puta rađale, poslije problematične trudnoće, kod žena koje imaju bolne menstruacije, kod žena čija je sestra ili majka imala PMS te kod žena koje se malo bave tjelesnim aktivnostima

Mogu se pojaviti: razdražljivost, manjak koncentracije, nesanica, nagle promjene raspoloženja, nadutost i općenito zadržavanje vode u organizmu (dobitak na težini od 1-3 kg), pojačana žeđ prije ciklusa, naticanje gležnjeva, pojačana masnoća kože i kose, izbijanje prišteva, potreba za slatkom, slanom i masnijom hranom. Mjesečne promjene nivoa hormona mogu proći prilično neprimjetno, međutim većina žena osjeća promjene raspoloženja i ponašanja, nervozu i razdražljivost, pritisak u donjem dijelu trbuha, napetost i težinu u dojkama, mučnine i proljeve, promjene apetita, nesanicu. Ne moraju biti izraženi svi simptomi.

Šta izaziva simptome PMS-a?

Ne postoji čvrst dokaz šta tačno izaziva pojavu PMS-a, ali stručnjaci tvrde da je pojava PMS povezena sa lučenjem ženskih hormona estrogena i progesterona. Smatra se da ova dva hormona utiču na sljedeće hormone i supstance uslovljavajući pojavu PMS-a: Seratonin: Seratonin, poznat i kao hormon zadovoljstva, utiče na raspoloženje, dobar san i stvara utisak opšteg zadovoljstva. Smanjen nivo estrogena u organizmu nakon ovulacije povezan je sa padom nivoa seratonina. Nizak nivo seratonina izaziva depresiju, nervozu i pojačan apetit, što spada u neke od osnovnih simptoma PMS-a. Endorfin: Endorfin je enzim koji pojačava osjećaj zadovoljstva i smanjuje osjetljivost na bol. Estrogen i progesteron zajedno utiču na smanjenje nivoa endorfina u organizmu. Epinefrin:

Epinefrin ili adrenalin poznat je kao hormon stresa. Estrogen utiče na nivo adrenalina u organizmu, što utiče na povećanje krvnog pritiska i promjene raspoloženja. Gama aminobuterna kiselina (GABA):

Gama aminobuterna kiselina pojačava nervozu, a progesteron pojačava njeno lučenje.

Najčešće objašnjenje simptoma je posljedica promjene hormona u organizmu žene koji je vezan za fazu ciklusa. Tako u periodu kada se obično pojavljuju simptomi PMS-a dolazi do pada nivoa progesterona, što se dovodi u vezu sa povećanom razdražljivošću u centralnom nervnom sistemu. Mineralokortikoid: Hormon koji reguliše nivo tečnosti u organizmu i njegovo povećano lučenje tokom PMS-a utiče na pojavu nadutosti. Prolaktin: Hormon koji pojačava razvoj grudi i mliječnih žlijezda. Pojačano lučenje prolaktina tokom PMS-a pojačava osjetljivost grudi. Žene u pravilu osjećaju neki od tri tipa predmenstrualnih tegoba: predmenstrualnu promjenu – obično se pojavljuje jedan tjelesni simptom, poput naprimjer nadutosti i osjećaja težine; predmenstrualni sindrom (PMS) – pojavljuje se dva ili više simptoma, predmenstrualni disforični poremećaj (PDD) – pojavljuje se najmanje pet simptoma, a jedan od pet simptoma mora biti promjena raspoloženja, poput tjeskobe ili depresije, a simptomi su toliko jaki da ženu izbacuju iz dnevnog ritma.

Oficijelna medicina predlaže sljedeći način liječenja PMS-a: Vođenje dnevnika promjena i prehrana – napadi gladi povezani su s niskom razinom šećera u krvi. Umjesto jednostavnih šećera (koji se nalaze u čokoladi, marmeladi ili kolačima) preporučuje se u kritičnim danima povećati unos složenih šećera iz integralnog hljeba i tjestenine. Vitamini – jednom dijelu žena pomaže vitamin B6. Svakodnevnom prehranom trebalo bi unijeti 2 mg vitamina B6, koji može pomoći kod simptoma razdražljivosti, a Vitamin E i magnezijum može pomoći kod problema s bolnim i napetim dojkama. Fototerapija ili terapija svjetlošću – jedna od novijih terapija koja ima cilj povećanje nivoa serotonina. Lijekovi – analgetici kod bolova u leđima ili glavobolje, diuretici (kod žena koje primijete znatan porast težine), hormonalna terapija (umiruju rad jajnika), a antidepresivi kod simptoma straha ili depresije. Hirurško liječenje – vrlo drastična metoda koja se primjenjuje u SAD-u i nekim drugim zemljama (uklanjanje jajnika ili uklanjanje jajnika i materice).

Dismenoreja – Bolna menstruacija

Umjerena bol i grčevi tokom menstruacije su uobičajena pojava. Međutim, pretjerana i vrlo jaka bol koja onemogućava obavljanje svakodnevnih poslova nije normalna pojava. Bolna menstruacija se najviše sreće kod mladih žena i to prije prve trudnoće, a bol je posljedica produkcije prostaglandina. Razlozi mogu biti organski, kada su u pitanju neka od benignih oboljenja poput mioma, endometrioze, stenoze grlića, stanja kada je kanal grlića materice uzak ili zatvoren, a mnogo češće se radi o izraženoj produkciji hormona prostaglandina zbog čega dolazi do grčenja materice. Medicinski termin za bolne menstruacije je dismenoreja. Primarna dismenoreja se pojavljuje kod žena koje doživljavaju bol prije i tokom menstruacije. Žene koje imaju normalnu menstruaciju koja kasnije postane vrlo bolna imaju sekundarnu dismenoreju.

Što uzrokuje bolne menstruacije?

Oficijelna medicina smatra da uzroci bolne menstruacije u većini slučajeva nisu poznati. Neke žene su u većem riziku od bolne menstruacije od drugih. Rizični faktori uključuju: žene mlađe od 20 godina, obiteljska povijest bolnih menstruacija, pušenje, neredovita menstruacija, rani pubertet. U nekim slučajevima, kao kod sekundarne dismenoreje, bolne menstruacije mogu biti rezultat temeljnog zdravstvenog stanja kao što je: PMS, endometrioza (bolno medicinsko stanje kod kojeg ćelije iz sluznice materice rastu u drugim dijelovima tijela), mioma u maternici (nekancerogeni tumor), seksualno prenosive infekcije, bolesti zdjelične upale, infekcija maternice ili jajnika koja je najčešće uzrokovana seksualno prenosivim infekcijama, adenomioza – rijetko stanje kod kojeg sluznica maternice raste u mišićnom zidu materice, razni oblici kontracepcije, posebno intrauterni ulošci (IUD) napravljeni od bakra koji su usko povezani s povećanom boli kod menstruacije.

Simptomatsko liječenje započinje odgovarajučim odmorom i spavanjem te redovnim vježbanjem. Ženama s primarnom dismenorejom treba objasniti da ne postoji nikakav skriveni ginekološki poremećaj. Oficijelna medicina smatra da trajnu bol uslijed primarne ili sekundarne dismenoreje treba liječiti. Obično se započinje primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova poput ibuprofena, naproksena i mefenaminske kiseline, 24 do 48 sati prije krvarenja te se nastavlja tokom 1 ili 2 dana nakon početka menstruacije. Jednako tako, u ublažavanju boli, dobro se pokazala i kombinacija nesteroidnih protuupalnih lijekova sa spazmoliticima. Ukoliko su ove mjere neefektivne, savjetuje se sprečavanje ovulacije oralnim kontraceptivom s niskom dozom estrogena i progestina. Također, mogu se primjenjivati i druge hormonske terapije poput danazola, progestina i dr. Mučninu i povraćanje može se olakšati antiemeticima, lijekovima protiv mučnine, no ovi simptomi obično nestaju i bez lijekova čim prestanu grčevi. Liječenje sekundarne dismenoreje ovisi o njezinom uzroku. U nekim slučajevima kao što su endometrioza ili miomi u obzir dolazi i hirurško liječenje. Ostali načini liječenja koji se mogu primjenjivati uključuju analgetike, TENS, akupunkturu, hipnozu i dr.

Planet zdravja BH ima personalan pristup prema svakoj pacijentici koja ima probleme sa PMS-om i bolnom menstruacijom. Pregledom zvanim termoregulacija utvrđujemo stanje metabolizma pacijentice, a što je najvažnije utvrđujemo uzrok njenih tegoba. Nakon utvrđivanja uzroka dajemo savjet na tri nivoa i to ishrana, hladno cijeđena ulja i tretman limfe. Način ishrane pacijentice je veoma važan ne samo za vrijeme PMS i bolne menstruacije nego i kada nema simptoma istih. Hladno cijeđena ulja i tretman limfe dovode do balansa metabolizma i smanjenja boli kod pacijentica koje imaju problema sa PMS-om i bolnom menstruacijom. Do ponovnog susreta, ostanite zdravi i nasmijani, i posvetite više pažnje uzrocima svog eventualnog oboljenja, a ne posljedicama.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.