Počast borcima Armije RBiH: Svojim doprinosom osigurali opstanak jedinstvene BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i učenjem hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je započelo obilježavanje 11. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 24. godišnjice formiranja Armije Republike BiH.

Tim povodom su na mezarju Kovači brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije, nakon intoniranja himne BiH, položile cvijeće na spomen-mezarje Kovači.

U okviru vjerskog programa, nakon polaganja cvijeća, kod mezarja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića hatma-dovu proučili su učači Vojnog muftijstva Ministarstva odbrane BiH i učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

“Zahvaljujući hrabrom angažmanu pripadnika Armije RBiH danas je BiH jedinstvena”, rekao je general major Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH).

“Danas na Kovačima i drugim šehidskim mezarjima širom BiH obilježavamo 24. godišnjicu formiranja Armije RBiH koja je svojim doprinosom obezbijedila opstanak jedinstvene BiH. Danas se sjećamo, sa dužnim pijetetom, svih poginulih i svih pripadnika Armije RBiH koji su svojim doprinosom obezbijedili opstanak jedinstvene BiH i danas se sjećamo svih naših pripadnika koji su, svaki na svoj način, pokazali da su ustvari heroji BiH. Zahvaljujući tom angažmanu mi danas imamo jedinstvenu BiH i što je vrlo bitno – imamo jedinstvene Oružane snage BiH koje su svojim radom jedna od najznačajnijih parametara za punopravno članstvo BiH NATO”, rekao je Mašović.

Formiranje Armije RBiH, kako je rekao, bila je “najbitnija stvar za opstanak države BiH i preduslov za bilo šta drugo”.

“Taj opstanak države BiH je sam po sebi obezbijedio daljnji progres, rast, jačanje države BiH i naravno što je najbitnije za nas u OS BiH, formiranje jedinstvenih snaga za koje su se svojim angažmanom zalagali pripadnici Armije RBiH”, rekao je Mašović.

Na 15. april 1992. godine osnovana je Armija Republike BiH stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvi front odbrane Republike, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države. Armija RBiH tada je važila za zvaničnu oružanu snagu BiH za vrijeme agresije na Republiku BiH.

pocast-borcima-6

Da dane formiranja Armije RBiH treba obilježavati smatra i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević dodajući kako je obaveza građana obilježavati i voditi računa da se agresija kakva je bila na BiH, više nikada nikome ne dogodi.

“Ovo su dani ponosa. S ponosom obilježavamo Dan Armije RBiH jer je to bila odbrambeno-oslobodilačka i antifašistička armija. Armija koja nije činila zlodjela, koja je branila svoje građane i armija u kojoj su bili svi predstavnici naroda i narodnosti. Danas obilježavamo sjećanje na naše šehide, na našeg vrhovnog komandanta Aliju Izetbegovića čovjeka koji je izdao jednu od prvih naredbi da jedinice Armije RBiH moraju poštovati sve ženevske konvencije, o ljudskim pravima i naredio da će biti kažnjen svako ko to ne bude poštovao. Smatramo da je Armija RBiH na jedan dostojanstven način odbranila građane, civilizacijske tekovine svih naroda na ovom prostoru i izuzetna je bila čast bila takve armije”, naglasio je Bukvarević.

Da je sjećanje na poginule borce Armije RBiH itekako važno i dvije decenije nakon rata rekao je komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH Senad Pajić.

“Danas se poklanjamo žrtvama i našim šehidima koji su dali svoje živote i ugradili ih u ovu državu. Na svim lokacijama, gdje su razmještene jedinice naših pukova imamo obilježavanja”, naglasio je Pajić.

Podsjetio je da će centralna svečanost obilježavanja 11. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 24. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH bit održana sutra u kasarni Rajlovac.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.